A3 Haber

HDP Sözcüsü Ebru Günay: AİHM’nin kararı siyasilerin ‘rehine’ olduğunun kanıtı

HDP Sözcüsü Ebru Günay: AİHM’nin kararı siyasilerin ‘rehine’ olduğunun kanıtı

HDP Sözcüsü Ebru Günay: AİHM’nin kararı siyasilerin ‘rehine’ olduğunun kanıtı
Aralık 24
14:07 2020

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidara seslenerek AİHM kararına uyulmasını ve başta Selahattin Demirtaş olmak üzere tutuklanan tüm siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Günay, “Eğer bu iktidar AİHM kararının gereğini yerine getirmezse Türkiye’de demokrasiye inanan, adalet istediğini söyleyen herkesi hemen bugün Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven başta olmak üzere tüm siyasetçiler için özgürlük diye haykırmaya çağırıyoruz” diye seslendi.

Günay, AİHM’nin Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması yönündeki kararına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: ” AİHM verdiği karar, Türkiye’nin utancı olarak arşivde yerini alacak. Bu karar sizin, Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamı için sunduğunuz belgeler, farklı siyasi emellerinizi gizlemeye yöneliktir diyor. Tutukluluğunun devamına yönelik kararlar siyasi saikle verilen klon kararlarınızdan biridir diyor. İkinci tutuklama, sadece kirli siyasi bir hamleniz ve birinci tutukluluğun devamı niteliğinde bir karardır diyor. Erdoğan’ın ‘Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ cümlesini hatırlatmakta fayda var. İşte AİHM tam da bu kirli hamleden bahsediyor. Anayasa’ya aykırı davranılmıştır diyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması, TC Anayasa geleneğinde benzeri görülmemiş bir değişiklik ve kişiyi hedef alıyor diyor. Türkiye’de iktidar bloğu siyasi rakibini egale edebilmek için Anayasa ile oynamıştır diyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü yok diyor. Meclis içerisinde ve dışarısında yaptığı konuşmalar nedeniyle, ifade özgürlüğünün ve milletvekili olarak faaliyet yürütememesi nedeniyle serbest seçim hakkının ihlal edildiğini söylüyor. Bakın bu kararı iyi okumak lazım. Bu karar Demirtaş’ın yargılaması özelinde Türkiye’de adaletin katledildiği, hukuk devletinin cenaze namazının kılındığının ve yargının şüphesiz bir şekilde iktidar bloğunun aparatı olduğunun özetidir. Bu karar, sadece Demirtaş’ın değil, başta Figen Yüksekdağ olmak üzere diğer siyasetçilerimizin de Saray oyunları ile tutuklandığının ve hepsinin birer siyasi rehine olduğunun ispatıdır. Bu karar ayrıca DTK dosyalarının, belediye eş başkanlık yargılamalarının hukuksuz olduğunun, AKP-MHP ortaklığının siyasi emellerine hizmet eden yargılamalar olduğunun, uluslararası bir belgeyle kanıtıdır. Biz, bu karardan yıllar önce söyledik. Milletvekillerimizin haksız yere tutuklandığını. Kayyum atamalarının halkın iradesinin gaspı olduğunu. Her platformda DTK’nin legal siyaset yürüten bir mekanizma olduğunu. Bizim bunca zaman söylediklerimizi kısaca tekrarlamış AİHM kararı ve Türkiye’nin utancını gözler önüne sermiş.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER