A3 Haber

Altay Spor Kulübü binası Epig Mimarlık’ın kıskacında: Dernek binası peşkeş mi çekiliyor?

Altay Spor Kulübü binası Epig Mimarlık’ın kıskacında: Dernek binası peşkeş mi çekiliyor?

Altay Spor Kulübü binası Epig Mimarlık’ın kıskacında: Dernek binası peşkeş mi çekiliyor?
Aralık 28
14:49 2020

“İzmir’in İstanbullaştırılması” projesi kapsamında her gün yeni bir adım atılıyor. Peş peşe “kent suçu” haberlerinin geldiği İzmir’e bir kanca da Dünyagöz Hastanesi attı. Projesini, işlediği “kent suçları” ile tanınan Epig Mimarlık’ın yürüttüğü Alsancak’taki hastane inşaatı pandemiye rağmen hız kesmeden sürerken, inşaat çalışmalarında sona gelindi. İnşaat alanına komşu olan Altay SDD binasının Dünyagöz Hastanesi projesine dahil edileceği iddiaları kamuoyunda tepkilere neden oldu.

AKP iktidarı ve sermayenin birlikte yürüttüğü “İzmir’in İstanbullaştırılması” projesinde her gün yeni bir adım atılıyor. Sermaye sahipleri ve iktidarın İzmir’deki rant projelerine bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye’de İstanbul, Ankara, Bursa, Konya gibi büyükşehirlerde olmak üzere 11 ayrı kentte 20 şube ve yurtdışında birçok ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastanesi kancayı şimdi de İzmir’e attı. Temeli atılan ve 15 bin metrekarelik alanda inşaat çalışmaları süren hastanenin bir an önce bitirilmesi hedefleniyor.

Altay’a baskı mı yapılıyor?

İzmir’in gözde takımlarından Altay Spor Kulübü Sosyal Dayanışma Derneği binası Dünyagöz Hastanesi’nin inşaat alanın hemen yanında yer alıyor. Son gelişmeler ışığında Altay Spor Kulübü Dayanışma Derneği’nin bulunduğu bina için ihaleye çıkılacağı belirtildi.

Altay Spor Kulübü Dayanışma Derneği’nin bulunduğu binanın da hastane alanı içerisine dahil edilmek istendiği iddiası camiada ve kamuoyunda tepkilere neden oldu. Bina için ilerleyen süreçte ihaleye çıkılacağı belirtilirken, Altay Spor Kulübü Sosyal Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada, “Bu süreçte İl Spor Müdürümüz ile tekrar yüz yüze görüşme yapılmış ve ihale sürecine kadar binada kalmamız sağlanmıştır. Dernek yönetim kurulumuz yapılacak olan ihaleye katılacağını müdürlüğe bildirmiştir. Fakat ticari bir işletme olmayan ve sadece spora ve Altay armasına hizmet etmeyi misyon edinmiş derneğimizin, iki yeni hastanenin inşa edildiği bir bölgede ticari işletmelerin katılacağı bir ihalede onlarla rekabet edemeyeceği de acı bir gerçektir” ifadelerine yer verildi.

ASEV’den destek açıklaması

Altay Spor Kulübü eski başkanlarından ASEV Yönetim Kurulu Başkanı Cihangir Marmara, “Büyük Altay camiasına duyurumuzdur” başlığıyla yaptığı açıklamada birlik ve beraberlik çağrısı yaparken, “Altay SDD’nin zamanında kendi imkanlarıyla yaptığı binadan ilgili kurumca tahliye edilmek istendiğini kamuoyu ile aynı anda ve üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Yoktan var edilen dernek binasında başta kurucu başkan ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere hepimizin anıları ve emekleri var. Alınan duyumlara göre yanında yapılmakta olan hastaneye dahil edilmek isteniyor. 2013 yılında da benzer bir girişim, yargılama sonucu alınan mahkeme kararıyla engellenmişti. Büyük Altay’ın tüm paydaşlarıyla birlikte hukuki girişim ve siyasi kanalların kullanılması hususlarının değerlendirilmesi gerektiği görüşünde olduğumuzu, bununla birlikte camia için en hayırlı kararın alınacağı inancındayız” dedi.

Kent suçları ile suçlanan şirket: Epig Mimarlık

Dünyagöz Hastanesi’nin Alsancak Kapalı Spor salonu yanındaki inşaat alanında çalışmalar sürerken, projenin Epig Mimarlık’a verildiği ortaya çıktı. İzmir’deki kent suçları dosyası kabarık olan Epig Mimarlık, İstanbul sermayesinin İzmir’e aktarılmasında pay sahibi.

Epig Mimarlık, İzmir kamuoyunun uzun süre tartıştığı Konak’taki Zorlu Konak gökdelen projesiyle tanınıyor. Epig Mimarlık’ın kurucusu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Semiha Güneş, 2010 yılından bu yana 15 kişilik bir ekiple çalışmalarını yürütüyor. Semiha Güneş, gayrimenkul sektöründeki birçok firmaya da mimari danışmanlık hizmeti veriyor.

Epig Mimarlık patronu Semiha Güneş, İzmirlilerin büyük tepki gösterdiği, askeri alanın peşkeş çekildiği, yurttaşların hukuki yollara başvurduğu ancak tüm itirazlara rağmen Üçkuyular’da inşası devam eden İstinye  Park’a danışmanlık hizmeti veriyor.

Dünya Göz Hastanesi kurtarıldı mı?

Dünya Göz Hastanesi geçen yıl “kurtarma” haberiyle gündeme gelmişti. Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, Dünya Göz Hastanesi’nin çeşitli bankalara olan 200 milyon dolarlık kredi borcu yapılandırılarak Ziraat Bankası’na yüklendiği belirtilmişti.

Proje bilgilendirme tabelasını sökmüşler

Öte yandan Dünyagöz Hastanesi’nin inşaat alanında projenin detaylarına ilişkin bilgilendirme tabelasının sökülmesi dikkatlerden kaçmadı. Şantiye alanlarında tabela bulundurulması zorunluluğu bulunurken şantiye çalışanları proje bilgilendirme tabelasının yeni söküldüğünü savundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER