A3 Haber

İzmir’in kadın cinayetlerindeki utanç raporu!

İzmir’in kadın cinayetlerindeki utanç raporu!

İzmir’in kadın cinayetlerindeki utanç raporu!
Aralık 31
15:37 2020

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre Türkiye’de 2020’de 421 kadın, kadın cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 19 kadının katledildiği İzmir, 2020’de en çok kadının öldürüldüğü ikinci şehir oldu.

İzmir Gündemi’nden Aylin Bayram’ın özel haberine göre İzmir 2020’de kadın cinayetlerinde utanç tablosu yaşıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platfomu verileri, 2020’de İzmir’de 19 kadın cinayeti işlendiğini, altı kadının da şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu gösteriyor. Verilere göre, kadın cinayeti olarak kayıtlara geçen ölümlerin en çok görüldüğü ikinci il İzmir.

İzmir’de 2019’da da 31 kadın kadın cinayetlerinde yaşamı yitirmişti. Geçen yıla göre kadın cinayetlerinde azalma görülse de, en çok kadın cinayetinin işlendiği şehir sıralamasında İzmir ikinci sırada yer alıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi Hilal Susuz, İzmir’de kadın cinayetleri vakalarının daha fazla yaşanmasını, şu sözlerle değerlendirdi.

Önceden şöyle bir tutum vardı, tabi zamanla kırıldı. İzmir’in büyük şehir ya da karma bir şehir olması ‘İzmir’de cinayet oluyor mu?’ gibi bir şaşkınlığa sebep oluyordu. İzmir bazı aylar en çok kadın cinayetinin işlendiği yer olabiliyor. En çok büyük şehirlerde yaşanıyor bu cinayetler. İzmir ve diğer büyük şehirlerde kadınlar, modern haklarına daha fazla ulaşmak istiyor fakat ulaşmak isterken erkek şiddetiyle karşılaşıyor. Tabi bu erkek şiddetinin artık en son boyutu kadın cinayeti oluyor. Kadınlar modern haklarına ulaşmak isterken öldürülüyor. Fakat İzmir’de kadınlar öldürülüyor ama İzmir de mücadele eden kadınlar da var.

“Asla yalnız yürümeyeceksin” sadece bir slogan değil

Kadın mücadelesinin İzmir’in her yerinde sürdüğünü dile getiren Susuz, “Bize bir kadının bile öldürülmesi fazla gelirken bu rakamlar endişe verici. Biz İzmir’de elbette ki bu cinayetler ve istismarlarla mücadele ediyoruz. Kadına yönelik şiddet davalarında kadının tarafındayız ve ailelerle, kadınlarla mücadele ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki yasa yapıcılar elbette var ama yasayı uygulayanlar da o adliye salonlarında olanlar. Bizim orada olmamız hem kamuoyu yaratmak açısından hem de o kadınların yalnız olmadığını ve onlarla birlikte mücadele eden kadınlar olduğunu göstermek açısından önemli buluyoruz. Çünkü bizim için ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ yalnızca bir slogan değil” dedi.

Kadın cinayetlerini durdurmanın yolunun örgütlü mücadele ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak olduğunu savunan Hilal Susuz, “Biz kadınların yapacağı tek şey örgütlü bir şekilde mücadele etmek. Kadın cinayetlerini durduracak şeyde bizim mücadelemiz olacak. İzmir mücadele eden bir şehir. Kentte şiddet var ama mücadele eden kadınlar da var. Kadınlar 6284 sayılı yasa ile İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele ediyor. İstanbul sözleşmesi imzalandı ama onun uygulanması eksik. Biz hep birlikte mücadele edersek İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” diye konuştu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER