A3 Haber

Türkiye imalat sektöründe yavaşlama devam ediyor

Türkiye imalat sektöründe yavaşlama devam ediyor

Türkiye imalat sektöründe yavaşlama devam ediyor
Ocak 04
12:33 2021

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık ayında 50,8 düzeyinde gerçekleşti.

Covid-19 salgını ve salgının yayılmasını önlemek için devreye sokulan kısıtlamalar, Aralık’ta üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamalara yol açtı. Her iki göstergede de yavaşlama kasım ayına göre daha belirgin, ancak salgının ilk dalgasına göre çok daha ılımlı gerçekleşti.

Birçok ihracat pazarında virüsün ikinci dalgasının yaşanmasına bağlı olarak yeni ihracat siparişleri de yavaşladı. Üretim ve yeni siparişlerdeki ivme kaybına rağmen, Türk imalatçıları üretimi desteklemek amacıyla hem çalışan sayısını hem de satın alma faaliyetlerini artırdı. İstihdam üst üste yedinci ay artış gösterdi.

Söz konusu artış güçlü düzeyde gerçekleşti ve oran olarak Kasım ayına kıyasla değişim göstermedi. Önceki ayda yaşanan düşüşün ardından girdi alımlarında da artış kaydedildi. Satın alma faaliyetlerindeki artışa karşılık, ham madde temininde yaşanan zorluklar nedeniyle girdi stoklarındaki düşüş devam etti.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Ağustos’ta 54,3 olarak ölçülen manşet PMI Eylül ayında ise 52,8 seviyesine gerilemiş, Ekim ayında bir miktar toparlanarak 53,9 olarak gerçekleşmişti. PMI Kasım ayında ise 51,4 seviyesine gerilemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER