A3 Haber

WhatsApp neyi amaçlıyor?

WhatsApp neyi amaçlıyor?

WhatsApp neyi amaçlıyor?
Ocak 10
11:05 2021

WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi Türkiye’nin gündemine oturdu. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook’a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre veren Whatsapp, AB üyesi ülkelerdeki kullanıcılara bu durumu zorunlu yapmayacak. İşte WhatsApp’ın zorunlu kıldığı sözleşmeye ilişkin merak edilen soruların yanıtları ve açıklanan karar sonrası alternatif mesaj uygulamaları hakkında detaylar…

A3 Haber Merkezi | 2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan popüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp yeni gizlilik sözleşmesi ile birlikte hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgilerin tamamına erişebilecek.

Türkiye iki gündür gündemden düşmeyen WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesiyle birlikte neyi amaçladığı insanlar tarafından merak konusu oldu. WhatsApp tarafından 8 Şubat’a kadar süre tanınan insanlar alternatif mesajlaşma uygulamalarına yönelmeye devam ediyor.

WhatsApp hangi verilerimize erişebilecek?

WhatsApp’ın sitesindeki bilgilere göre, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgiler yer alıyor.

Uygulama elde ettiği bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor.

Tepkiler arttı, WhatsApp’tan açıklama geldi: AB üyesi ülkelerde geçerli değil

WhatsApp, kullanıcılara yönelik “zorunlu güncelleme” kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, “Avrupa Bölgesi” kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu.

WhatsApp’ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için 8 Şubat’a kadar güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor.

WhatsApp neyi amaçlıyor?

İletişim Bilimci Yalçın Arı, “Mark Zuckerberg Facebook üzerinden bazı datalarımıza erişiyor. Ve bu datalar hem Facebook hem de Instagram’da ilgi alanlarımıza göre karşımıza reklam olarak çıkıyor. Fakat sahip olduğu Facebook dataları ile en azından Google kadar para kazanamıyor ya da reklam verenlerin istediğini karşılayamıyor. İşte WhatsApp datalarımızla daha spesifik bilgilerimize ulaşıp bunları şirketler ile paylaşarak hem sektörde daha fazla söz sahibi olacak hem de verilerimizi şirketlere ya da devletlere satarak daha fazla para kazanacak.

Facebook’ta eğitim durumumuz, yaşadığımız yer, lokasyon durumumuz gibi bilgiler kayıt altında, bu bilgiler ışığında karşımıza reklam çıkıyor. Ama Facebook siz herhangi bir sayfayı ziyaret etmedikçe size spesifik olarak reklam veremiyor. Mesela tıraş makinasıyla ilgili bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ya da elektronik eşya ile ilgili bir sayfayı ziyaret ettiğinizde bununla ilgili reklamlara maruz kalıyorsunuz. Bu da veri piyasası için yetersiz kalıyor” ifadelerini kullandı.

Görsel ve yazınsal tüm yazışmalarımız paylaşılacak

İşte bu yeni yasa sayesinde WhatsApp yazışmalarımızdan nelere ihtiyacımız olduğunu öğrenip örneğin yeni bir ayakkabı ihtiyacımız olduğunu arkadaşımızla paylaştığımızda bu veriyi Instagram üzerinden paylaşıp yapay zeka önümüze istediğimiz tarz bir ayakkabıyı çıkaracaktır. Kısaca, WhatsApp üzerindeki görsel ve yazınsal tüm yazışmalarımızı Facebook ya da Instagram’a veri olarak paylaşıp bunları reklam devlerine sunacaktır.

WhatsApp 2016’da paylaşmaya başlamıştı zaten…

WhatsApp, Ağustos 2016’da gizlilik politikasında büyük bir güncelleme yaparak, kullanıcı bilgilerini ve meta verileri Facebook ile paylaşmaya başlamıştı[5] bile. O zaman, mesajlaşma hizmeti mevcut milyarlarca kullanıcısına paylaşımın en azından bir kısmından vazgeçmeleri için 30 gün süre verdi. O sırada devre dışı bırakmayı seçerseniz, WhatsApp bu seçimi yerine getirmeye devam etti. Ama bu özellik, uygulama ayarlarından çoktan kaldırıldı (Şimdi Ayarlar’daki “Hesap Bilgilerini Talep Et” işleviyle devre dışı bırakılıp bırakılmadığınızı kontrol edebilirsiniz).

WhatsApp’a alternatif yedi uygulama

WhatsApp’ın zorunlu kıldığı sözleşme sonrası insanlar alternatif mesajlaşma uygulamaları aramaya başladı. WhatsApp’a alternatif olan mesajlaşma uygulamaları şöyle:

  • Viber
  • ICQ
  • Google Duo
  • Signal
  • Telegram
  • Turkcell BiP
  • Discord

Alternatif uygulamalar zirveye çıktı

Büyük tepkiye neden olan ‘WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği’ sebebiyle Telegram ve Signal, Türkiye’de en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Google Play verilerine göre Telegram dün akşam saatlerinde en popüler uygulama haline gelirken Signal ise ikinci sırada yer aldı. WhatsApp’ın sıralamadaki gerileyişi ise sürüyor.

Elon Musk, Signal’i önermişti

Yüksek seviyede gizlilik sunan Signal, WhatsApp’ın doğrudan rakibi olduğu gibi; ondan çok daha şeffaf politikalara sahip. Görüntülü ve sesli konuşmaya kadar tüm WhatsApp özelliklerini aynen taşıyan uygulama, Android sürümünde SMS uygulaması olarak da çalışma özelliğiyle dikkat çekiyor. Yani Android telefonunuzdaki SMS uygulamasını da Signal ile değiştirebilirsiniz.

Edward Snowden gibi veri gizliliği alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından önerilen Signal, uçtan uca şifreleme özelliğine ek olarak; gönderilen mesajın belirli bir süre içerisinde otomatik olarak silinmesi gibi faydalı özelliklere de sahip.

WhatsApp’a en büyük rakip Telegram

WhatsApp’ı uzun süredir tehdit eden Telegram, oldukça hafif ve kullanımı kolay bir uygulama. Grup mesajlaşmalarında herhangi bir sınırı bulunmuyor. WhatsApp’a çok alışanlar için arayüz alışması güç bir yapıda olsa da gereksiz bütün mesajlaşma özelliklerinden kolayca sıyrılıyor.

Sosyal medyada kampanya: #WhatsAppSiliyoruz

Sosyal medyada başlatılan #WhatsAppSiliyoruz kampanyası kısa sürede Twitter’da Türkiye gündemine girdi ve birçok kesimden destek görmeye başladı. Sosyal medyada başlatılan kampanyalarla WhatsApp’ın düşüşü de hızlandı. Google Play verilerine göre WhatsApp en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında 4. sıraya kadar geriledi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden WhatsApp açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “BİP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Koç’un açıklaması şu şekilde:

“Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımı kabul edilemez! Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER