A3 Haber

ABD Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesi için tasarıyı onayladı: Karar şimdilik sembolik

ABD Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesi için tasarıyı onayladı: Karar şimdilik sembolik

ABD Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesi için tasarıyı onayladı: Karar şimdilik sembolik
Ocak 13
09:30 2021

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, “anayasanın 25. ek maddesini” kullanarak Başkan Donald Trump’ı görevden alma çağrısı yapan tasarıyı kabul etti.

A3 Dış Haberler | ABD’de Demokratlar, 6 Ocak’taki Kongre baskınının sorumlusu olarak gördükleri Başkan Trump’ın görevden alınmasına yönelik ilk adımı attı.

Temsilciler Meclisinin gündemine getirdikleri tasarı ile Demokratlar, Başkan Yardımcısı Pence’e, “Anayasanın 25. ek maddesini” kullanarak Trump’ı görevden alması çağrısında bulundu.

Pence’e Trump’ı görevden alma yetkisi

Tasarıya 223 evet, 205 de hayır oyu verilirken, oylamada sadece bir Cumhuriyetçi vekilin evet oyu kullandığı görüldü.

Söz konusu tasarı, Pence’e, Trump’ın görevden alınması konusundaki cevabını Kongreye iletmesi için 24 saat süre tanıyor.

Pence “devreye sokmayacağım” demişti

Ancak oylama yapılmadan önce Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye bir mektup göndererek, “anayasanın 25. ek maddesini devreye sokmayacağını” zaten bildirdiği için Meclisteki oylama sembolik olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor.

Tasarıyla ilgili tartışma bölümünde söz alan Demokratlar şiddetli bir şekilde Trump’ı eleştirirken, Cumhuriyetçi vekiller ise “Demokratların tek dertlerinin Trump’tan kurtulmak olduğunu” savundu.

Gelecek adımda Senato onayı gerekiyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, önceki gün yaptığı açıklamada, Pence’in Trump’ı görevden alma konusunda adım atmaması durumunda çarşamba günü Trump’a karşı azil maddesini oylayacaklarını belirtmişti.

Temsilciler Meclisinde kabul edilmesi beklenen azil maddesinin Senato gündemine ne zaman geleceği ise belirsizliğini koruyor.

Trump’ın Youtube hesabı da kapatıldı

ABD’de 6 Ocak’ta gerçekleşen Kongre Binası baskınının ardından, Donald Trump’ın sosyal medya hesapları ‘şiddeti kışkırttığı’ gerekçesiyle askıya alınmıştı. Twitter ile Facebook’tan sonra, YouTube da Trump’ın hesabının en az bir hafta süreyle askıya alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan dikkatli bir incelemenin ardından, devam eden şiddet potansiyeline ilişkin endişeler ışığında, Donald Trump’ın kanalına yüklenen yeni içeriği kaldırdık. Sonuç olarak, uzun süredir devam eden ihtarlar sistemimize uygun olarak, kanalın en az yedi gün boyunca yeni video veya canlı yayın yüklemesi engellendi ve bu süre uzatılabilir.”

YouTube ayrıca, Trump’ın kanalına yorum yapılmasını da engelledi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER