A3 Haber

İngiltere’de mutasyonlu virüse ilişkin dikkat çeken araştırma: Kadınların ölüm oranı arttı

İngiltere’de mutasyonlu virüse ilişkin dikkat çeken araştırma: Kadınların ölüm oranı arttı

İngiltere’de mutasyonlu virüse ilişkin dikkat çeken araştırma: Kadınların ölüm oranı arttı
Ocak 13
12:20 2021

Koronavirüs salgını küresel çapta etkisini göstermeye devam ederken geçtiğimiz haftalarda Covid-19’un yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olan mutasyonunun tespit edilmesiyle endişe arttı. İngiltere’de mutasyonlu virüse ilişkin yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre, mutasyonlu virüs kadınlardaki ölüm oranını erkeklere kıyasla artırmış görünüyor.

Çin Vuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkmasının ardında tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam eden koronavirüs salgını nedeniyle 92 milyon kişiye virüs bulaştı, 1.9 milyondan fazla insan da yaşamını yitirdi.

Virüse karşı geliştirilen aşılar emekleme adımlarıyla uygulanmaya başlasa da, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon endişe yaratmaya devam ediyor. Yapılan ilk incelemelerde yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu tespit edilen mutasyonlu koronavirüsüyle ilgili çalışmalar sürüyor.

Mutasyonla ilgili dikkat çeken son araştırmalardan biri İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Dr. David Strain ve ekibi, virüsün salgının başındaki durumla olan farklılığını mercek altına aldı. Buna göre mutasyon geçirmiş koronavirüs, kadınlar arasındaki ölüm oranını artırdı.

“Sakıncalı bir güven duygusu” 

Dr. Strain, “Virüsün daha bulaşıcı olduğunu göz önünde bulundurursak, hastalık risk grubunda olduğunu düşünmeyen genç ve sağlıklı kadınların bulunduğu grupta hızla yayılıyor. Genç hastalar, özellikle beyaz kadınlar sakıncalı bir şekilde güvende oldukları duygusuna kapıldı” dedi.

60 yaş altındaki insanlar arasındaki ölüm oranının genele oranla halen çok yüksek olmadığını belirten Dr. Strain, hastaneye yatış oranlarında ise patlama olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Strain, Noel’den bu yana rakamların yüzde 81 arttığını ifade etti.

Yüzde 4’lük bir değişim 

Exeter Üniversitesi’ndeki çalışmaya göre, mutasyondan önce ölüm oranlarında erkeklerin payı yüzde 61, kadınların oranı ise yüzde 39 olarak görünüyordu. Bu durum mutasyondan sonra yüzde 57’ye yüzde 43 olarak şekillendi.

Erkeklerin koronavirüsten daha fazla etkilenmesinin birçok değişkeni olduğu düşünülürken, genetik faktörler de öne çıkıyor. Virüsün vücuda girmesini sağlayan ACE2 enziminin erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek olduğu belirtiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER