A3 Haber

GSS prim borçlusu Covid-19 hastaları ücretsiz tedavi olamayacak mı?

GSS prim borçlusu Covid-19 hastaları ücretsiz tedavi olamayacak mı?

GSS prim borçlusu Covid-19 hastaları ücretsiz tedavi olamayacak mı?
Ocak 14
11:37 2021

İzmir Torbalı Devlet Hastanesi’nde koronavirüs hastası Kutbettin Köstekçi’ye çıkarılan bin 632 liralık tedavi faturası, “Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan 6 milyon yurttaş ücretsiz tedavi göremeyecek mi” sorusunu yine gündeme getirdi. Oysa Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve Cumhurbaşkanı kararı gereği Covid-19 hastalarından hiçbir şekilde ücret tahsil edilmemesi gerekiyor. Ancak bazı kamu hastaneleri ve özel hastaneler, bu iki hüküm görmezden gelerek, “GSS prim borcunuz var” bahanesiyle Covid-19 hastalarından ücret tahsil etmeye kalkıyor.

İzmir’de yaşayan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi, koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından evde tedavi görmeye başladı. 8 Ocak 2021 tarihinde fenalaşan Köstekçi, Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından 11 Ocak günü taburcu edilen Köstekçi’ye bin 632 lira fatura çıkarıldı. Köstekçi’nin borcu hakkında tutanak tutuldu.

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, Köstekçi’nin koronavirüs testinin halen pozitif olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşımız bu hastalığı nasıl yeneceğini düşünürken, bir yandan da borcunu nasıl kapatacağını düşünüyor. Hastaya devlet hastanesinde böyle bir muameleyi reva görmek insafsızlıktır. Koronavirüs tedavisi ücretsizdir denirken, devlet hastanesinde vatandaşımız böyle bir muameleyle karşı karşıya kaldı. Her konuda olduğu gibi fakir fukaranın salgın döneminde yapayalnız olduğunu bir kez daha görmüş olduk” diye konuştu.

İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir ise Köstekçi’ye çıkarılan faturadaki başka bir boyuta dikkat çekerek, şunları söyledi: “Geçen yıl Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar, borçları olduğu için sağlık hizmeti alamıyorlardı. Pandemi nedeniyle prim borçları 31 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Bu borç nedeniyle yaklaşık 6 milyon kişi sağlık sigortasını ödemediği için sağlık sigortasını alamıyordu. Bu hasta da Bağkur’lu olduğunu ifade etmiştir. SGK ise prim borcu olanların Şubat ayında müracaat etmesini ve mart ayında da prim borcunu yatırmasını talep etmekte. Primini yatırmayan milyonlarca vatandaş bundan sonra sağlık hizmeti alamayacak.”

Dr. Ergün Demir, konuyla ilgili olarak kişisel blogunda şu analizi yayımladı: 

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde  “İzmir Torbalı’da yaşayan ve korona virüs testi pozitif çıkan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi’nin durumu fenalaşınca 8 Ocak 2021 tarihinde Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını, hastanede üç gün yoğun bakımda kalan Köstekçi’nin sosyal güvencesi ve parası olmadığı için daha iyileşmeden 11 Ocak 2021 tarihinde taburcu edildiğini ve hastaya 1.632 TL tutanakla borç çıkarıldığını” ifade etmiştir.

Kutbettin Köstekçi ile iletişim kurularak sağlık durumu ve hastane süreci sorulduğunda “Covid pozitif olduğunu, virüsün akciğerlerine indiğini ve genel durumunun iyi olmadığını belirtmiştir. Neden hastaneden tedavisi tamamlamadan çıktığı sorulduğunda ise küçük esnaf olduğunu, salgın nedeniyle işyerinin kapandığını, BAĞ-KUR prim borcu olduğundan dolayı da hastane yetkilileri günlük 600 TL civarı ücret talep ettiklerini, bunun yanı sıra film, tetkik ücreti eklenince bu faturayı ödeyemeyeceğini belirterek hastaneden çıkmak istediğini, kendisine borç tutanağını imzalatılarak hastaneden ayrıldığını belirtmiştir.

GSS prim borcunu ödeyemeyen milyonlar var!

Bilindiği gibi herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişiminin engellenmesi 31.12.2020 tarihine kadar ertelenmişti.

Vatandaşın ocağında ‘’aş yerine yoksulluk’’ kaynarken SGK vatandaşa borcu borçla kapat diyor

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememişti.

SGK yeni bir duyuru yayımlayarak 2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş prim borçları olan vatandaşlara yeniden yapılandırma getirmiştir. GSS prim borçlarının yapılandırılması için yine taksitlenlendirme yapılmıştır. Borcunu yapılandıranlardan ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Borcunu yapılandırmayan veya ödeyemeyenler SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANAMAYACAKLARDIR.

Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu Covid-19 hastaları için hiçbir vatandaştan yasal olarak ücret alamaz, borç tutanağı imzalatamaz

Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde Covid hastası olarak solunum sıkıntısı semptomu ile hastanede yatan Kutbettin Köstekçi’ye BAĞ- KUR prim borcu nedeniyle hastane masraflarını ödemesi gerektiği söylenmiş, vatandaşta hastane borcunu ödeyememem diyerek hastaneden yatmaktan imtina etmek zorunda kalmış ve kendisine hastane yöneticileri tarafından tutanakla borç kağıdı imzalatılmıştır.

 Oysa:

09.04. 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış, İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmiş ve kapsamına alınmıştır.

Ayrıca, 13.04.2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde; hastanın sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Covid-19 hastalarına yapılan işlemlerden ücret alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu, Covid-19 hastalarına yapılan işlemlerden hiçbir vatandaştan 2399 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve 9.4.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre yasal olarak ücret talep edemez, tutanak ile borç kağıdı imzalatamaz ve usulsüz işlem yapmaz.

Ancak Covid -19 hastaları dışında, GSS prim borçlarını yapılandırmayan ve ödeyemeyen vatandaşlar bu pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alamayacaklardır.

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artmaktadır. Pandemi sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapanmış ve binlerce işçi işten çıkarılmıştır. Bu şekilde prim ödeyemeyenlerin sayısının giderek artmaktadır.

GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnaf ve zanaatkârların sağlık hizmetinden yararlanması bu pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır.

Sağlık hizmetlerine erişim her yurttaş için en temel insan hakkıdır. Devlet Hastanesi yetkilileri yaptıkları yanlışlıktan bir an önce dönmeli, Covid-19 hastası olan ve solunum güçlüğü çeken Kutbettin Köstekçi’nin tedavisine bir an önce başlanmalıdır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER