A3 Haber

“Bir litre sütün fiyatı 8 lira, peynirin kilosu 50 TL’ye gelmişken ekonomi iyi demek vatandaşla dalga geçmektir”

“Bir litre sütün fiyatı 8 lira, peynirin kilosu 50 TL’ye gelmişken ekonomi iyi demek vatandaşla dalga geçmektir”

“Bir litre sütün fiyatı 8 lira, peynirin kilosu 50 TL’ye gelmişken ekonomi iyi demek vatandaşla dalga geçmektir”
Ocak 28
21:57 2021

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “AKP iktidara gelene kadar en ucuz protein kaynakları arasında yer alıyordu. Şu an marketlerde 1 litre sütün fiyatı 8 liraya dayanmışken, peynirin kilosu 50 TL’ye gelmişken burada kalkıp ekonomi iyi demek vatandaşla dalga geçmektir” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin; İYİ Parti Grubunun verdiği, süt üreticileri sektöründe yaşanan sorunların tespit edilmesi, sorunların çözümü için uygulanabilir politikaların üretilmesi ve üreticilerin mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına dair önergesi bugün görüşüldü. Önergenin gündeme alınması için verilen grup önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önerge hakkında konuşan Ensar Aytekin, “Ülkenin temel besin kaynaklarından birisi. AKP iktidara gelene kadar en ucuz protein kaynakları arasında yer alıyordu. Şu an böyle bir durum söz konusu bile değil. Marketlerde 1 Litre sütün fiyatı 8 lira dayanmışken, peynirin kilosu 50 TL’ye gelmişken burada kalkıp ekonomi iyi demek vatandaşla dalga geçmektir. Devri iktidarınızda marketlerde bebek bezine, çocuk mamasına ve en sonunda ise peynire kilit vuruldu” diye konuştu.

“Gıda Komitesi başlı başına üretimi baltalayan bir komiteye dönüştü”

Üreticiye litre başına dört kuruş zarar ettiren sistemi eleştiren Ensar Aytekin şöyle konuştu:

“1 litre sütün maliyeti Ulusal süt konseyine göre 2 lira 34 kuruşken aynı konsey tarafından verilen referans fiyatı 2 lira 30 kuruş idi. Üreticiye litrede 4 kuruş zarar ettiren bir sistem kuruldu. Gıda Komitesi diye bir komitemiz var. Tarım, hazine ve ekonomi bakanlarının işin içinde olduğu bir komite. Süt üreticilerimiz destek beklerken, yıllık enflasyonu arttırır diyerek bu destek verilmedi. Elektriğe, otoyola zam yaparken yükselmeyen enflasyon, ne hikmetse süt üreticisine gelince yükseliyor. Bu komite başlı başına üretimi baltalayan bir komiteye dönüştü. Üretici, tüm ülkede olduğu gibi Balıkesir’de de 11 ay boyunca çiğ süt fiyatına 1 kuruş dahi zam alamadı. Balıkesir tek başına bu ülkenin süt ve süt ürünü ihtiyacını karşılayabilecek bir kent potansiyelindeyken, şimdi hayvanlarını mezbahaya göndermek zorunda kalan bir şehir. Yem fiyatlarına gelen zamla 150 liraları gören fiyatlar karşısında üreticilere 1 kuruş dahi vermeyen bu iktidarın halka anlatacağı hiçbir şey yoktur.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER