A3 Haber

Türkiye’nin yeni ABD büyükelçisi Erdoğan’a yakın isim olacak: İlişkileri neler bekliyor?

Türkiye’nin yeni ABD büyükelçisi Erdoğan’a yakın isim olacak: İlişkileri neler bekliyor?

Türkiye’nin yeni ABD büyükelçisi Erdoğan’a yakın isim olacak: İlişkileri neler bekliyor?
Ocak 29
09:37 2021

AKP kurucularından Murat Mercan, Türkiye’nin yeni ABD büyükelçisi olacak. Mercan’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la doğrudan ilişkisi olması önem taşıyor.

A3 Dış Haberler | AKP kurucusu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın bir isim olan Murat Mercan, Türkiye’nin ABD büyükelçisi olacak.

Tokyo büyükelçiliğinden Washington büyükelçiliğine atanan Mercan’ın yeni görevi ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilimler nedeniyle kritik.

İlişkiler hiç olmadığı kadar kötü

Al-Monitor’e yazan Amberin Zaman, ikili ilişkilerin hiç olmadığı kadar kötü olduğunu belirterek S-400 krizine ve sonuçlarına dikkat çekiyor.

ABD’nin ve NATO’nun itirazlarına rağmen Rusya’dan S-400 alan Türkiye, ABD’den F-35 alma ve F-35 üretme hakkını yitirmişti.

“Erdoğan tamamen güvenebileceği birini istedi”

Amberin Zaman, Erdoğan’ın tamamen güvenebileceği birisini istediğini ve bu nedenle kendisi gibi “İslamcı muhafazakar” bir ismi seçtiğini söylüyor.

Bununla birlikte iki çocuğu ABD vatandaşı olan Murat Mercan, ABD’ye aşina bir isim. Mercan’ın Erdoğan’la doğrudan bağlantıları olması da yürütülecek diplomasi için önem taşıyor.

“İlişkileri büyükelçi çözemez”

Middle East Institute’un Türkiye programı direktörü Gönül Tol, ABD-Türkiye ilişkilerinin büyükelçi tarafından çözülemeyecek kadar sorunlu olduğunu ifade ediyor.

Tol’a göre Erdoğan’ın “kişisel” bir tercih yaparak Murat Mercan’ı seçmesi de eski başkan Donald Trump’ın aksine kurumsallığa önem veren Joe Biden için iyi bir tercih değil.

Buna karşın Amberin Zaman’ın yazısında görüşüne yer verilen uzmanlar Mercan’ın yerine geleceği büyükelçiye göre daha uzlaşılabilir bir isim olduğunu söylüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER