A3 Haber

Kalın, Biden yönetiminden umutlu: ABD ile ilişkilerde yeni fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz

Kalın, Biden yönetiminden umutlu: ABD ile ilişkilerde yeni fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz

Kalın, Biden yönetiminden umutlu: ABD ile ilişkilerde yeni fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz
Ocak 31
08:17 2021

Dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’de işbaşına gelen Biden yönetiminin Türkiye’ye yeni imkan ve fırsatlar yaratacağını savundu.

TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilciliği’nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Yeniler Öğrenci Topluluğu iş birliğiyle çevrim içi gerçekleştirdiği ‘Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’ etkinliğine katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türk Dış Politikasının İlkeleri ve Öncelikleri” konulu ders verdi.

Kalın, Türkiye’nin gerek Avrupa Birliği’yle gerek Doğu Akdeniz’de gerek Orta Doğu’da Körfez bölgesinde gerek Afrika’da barış ve istikrarın hakim olduğu düzeni inşa etmek için bütün komşularıyla, stratejik ortaklarıyla, müttefikleriyle yoğun çaba içinde olduğunu, bu çabasını bundan sonra da yoğunlaştırarak devam ettireceğini belirtti.

“Biden yönetiminin işbaşına gelmesiyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni imkan ve fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz” diyen Kalın, bunları hayata geçirmek için temasların kurulmaya başlandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

“Yunanistan’la görüşmeler önemli bir adım” 

“(Yunanistan’la istikşafi görüşmeler) Bu, önemli bir adımdır. Hem komşumuz Yunanistan’la ilişkilerimiz hem Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz hem de Ege-Doğu Akdeniz dengeleri açısından önemli bir adımdır ve biz bu sürece yapıcı bir şekilde katkı vermeye bundan sonra da devam edeceğiz.

Suriye krizinin çözümü için en fazla çaba sarf eden ülkelerin başında Türkiye geliyor. Biz baştan beri hem Cenevre hem Astana sürecinin içinde yer aldık ve bu süreçlerin, özellikle anayasa komitesi çalışmalarının tamamlanması için de katkı vermeye devam ediyoruz.”

Katar değerlendirmesi 

Kalın, Orta Doğu’da özellikle Körfez bölgesinde yaklaşık bir aydır Katar’a yönelik ambargonun ortadan kalkmasıyla normalleşme sürecinin başladığını söyleyerek, “Bundan memnuniyet duyuyoruz. Körfez bölgesinin de birbiriyle uyumlu bir şekilde, ülkelerin birbirleriyle istişareler halinde, birbirlerini destekleyerek bölgesel sorunlara yönelmelerini önemli fırsat olarak değerlendiriyoruz. Suriye savaşı, mülteci krizi, Filistin meselesi olsun, bu konuların çözümü için de birlik, beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER