A3 Haber

HDP’den CHP’ye ziyaret: ‘1921 Anayasası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir’

HDP’den CHP’ye ziyaret: ‘1921 Anayasası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir’

HDP’den CHP’ye ziyaret: ‘1921 Anayasası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir’
Şubat 05
13:52 2021

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada anayasa tartışmasına dair “Oyalama” denildi.

A3 Haber Merkezi | HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Mithat Sancar, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğini konuştuklarını belirten Sancar, “Enis Berberoğlu, özellikle AİHM kararından itibaren Demirtaş ve tutuklu diğer arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM’nin Demirtaş kararını da görüştük. Bu konuda bir fikir ayrılığı görülmüyor” dedi.

“Gündemde seçim güvenliği var”

Demokrasi için yol temizliği önerdiklerini anlatan Sancar, seçim ittifakının bugün gündemlerinde olmadığını söyledi. Seçim güvenliğinin önemli olduğunu ifade eden Sancar, “Seçim ne zaman olursa olsun ortak çalışmaların bugünden başlamasını çok önemli buluyoruz” diye konuştu.

Görüşmede bir gündemin de parlamenter demokratik sisteme dönüş olduğunu belirten Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhalefet partilerinde bu konuda bir mutabakat olduğunu da biliyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş, muhalafet partileri arasında ortak program maddesi olarak yerini almış durumda. Ancak güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi ve güçlü yerel demokrasi öneriyoruz.

“Anayasa tartışmasıyla toplumu oyalamaya çalışıyorlar”

Yeni anayasa konusundaki tartışmalara ilişkin ise Sancar şöyle konuştu: “1921 Anayasası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir. İktidarın gündeme getirdiği Anayasa değişikliğinin bize göre samimi bir tarafı yok. Bunun gerçekten yeni anayasa yapmaya yönelik bir programa konulduğunu düşünmüyoruz. İktidar sıkışmışlıktan çıkmak için toplumu oyalamaya çalışıyor. Eğer samimiyseler nasıl bir anayasa değişikliği istediklerini muhalefet partileri ve kamuoyuna sunmalıdırlar. Bunun adresi de TBMM’dir. Biz Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu kabul ediyoruz ama biz demokratik, özgürlükçü bir anayasayı kastediyoruz. Eğer iktidar da neyi kastettiğini ortaya koyarsa, anayasa tartışması gölge boksu olmaktan çıkar. Reform dedikleri her yerde mevcut durumdan daha kötüye gittiğimizi tecrübe ettik. Meclis sayıları yetmiyor. Bunu geçmeye yönelik herhangi bir girişimleri olacak mı göreceğiz. HDP toplumu oyalamaya yönelik, yapay gündem yaratmaya dönük hiçbir girişime izin vermeyecek. 8 Şubat’ta bir basın toplantısında yeni programımızı da duyuracağız.”

Bir gazetecinin sorusu üzerine ortak açıklama yapmamayı kendilerinin tercih ettiklerini açıklayan Sancar, İYİ Parti ile görüşme taleplerinin devam ettiğini, yapacakları ziyaretlerin ardından bu konuda da tavırlarını açıklayacaklarını söyledi. Sancar, “Herhangi bir muhalefet partisiyle görüşmeme tavrımız yoktur. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER