A3 Haber

Savcı suç unsuru bulamadı, Whatsapp grubunda bulunma ve Kürtçe şarkıyı delil saydı

Savcı suç unsuru bulamadı, Whatsapp grubunda bulunma ve Kürtçe şarkıyı delil saydı

Savcı suç unsuru bulamadı, Whatsapp grubunda bulunma ve Kürtçe şarkıyı delil saydı
Şubat 05
09:15 2021

HDP Van Gençlik Meclisi üyesi 4 kişi hakkında iddianame hazırlayan savcı, suç unsuruna rastlayamayınca telefonlarda bulunan Kürtçe şarkılar ve Whatsapp gurubunda yer almayı delil sayarak, caza istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Gençlik Meclisi üyelerine dönük 27 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen operasyon kapsamında gözaltına alınan 20 kişiden 18 yaş altı 4 kişi hakkında başlatılan soruşturmanın iddianamesi tamamlandı. Tutuksuz B.B., D.K.,Ş.K. ile tutuklu A.T. hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianame Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, HDP Gençlik meclislerinin 12-13 Mart 2016’da Ankara’da ve 25 Ekim 2018’de Diyarbakır’da gerçekleştirdiği kongrelerin “örgütle bağının” olduğu ileri sürüldü. 11 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da yapılan HDP Gençlik Meclisi Kongresi’nin de suçlama konusu yapıldığı iddianamede, gençlerin örgüt tarafından talimat aldığı ve bu kapsamda hareket ettiği iddia edildi.

Telefon geçmişi incelendi

MA’nın haberine göre iddianamede, 4 kişinin telefon dinlemelerinde herhangi bir “suç” isnadının bulunmadığı bilgisine yer verildi.

İddianamenin A.T. hakkındaki bölümünde, kimi notlar ve “Van HDP Gençlik” adlı whatsapp grubunda yer alması suçlama konusu yapıldı.

A.T.’ye ait olduğu belirtilen telefon geçmişinde kullanılan twitter sayfasında kimi haber linklerinin gönderilmesi ve erişim engeli bulunan bazı web uzantılarının arama geçmişinde yer alması da suç sayıldı. HDP Van Gençlik Meclisi’ne ait planlama ve raporlara ait dokümanlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yapılan kimi paylaşımlar da suçlamalar arasında yer aldı.

Olmayan suça ceza istendi

İddianamenin B.B. hakkındaki bölümünde, telefon teknik takibinde herhangi bir suç unurusu elde edilemediği kaydedilerek, sadece savcılık ifadesine yer verildi.

D.K.’ye ilişkin kısımda ise, telefon hattının takibinde herhangi bir suç unsuru veri elde edilemediği belirtilerek, ev baskını sırasında elde edilen telefonda “PKK/KCK Silahlı Terör Örgütü propaganda içerikli oldukları değerlendirilen şarkılar bulunduğu” iddia edildi.

Ş.K. hakkındaki bölümde de telefon takibinde herhangi bir suç unsuru elde edilemediği kaydedildi. Ev baskınında elde edilen telefonda “propaganda” içerikli şarkıların tespit edildiği iddia edildi.

“Legal faaliyet görünümü kazandırmak isteniyor”

İddianamenin sonuç ve değerlendirme kısmında, dört kişinin de ayrı ayrı cezalandırılması istendi. İddianamede, “HDP gençlik örgütü mensupları, yürütmüş oldukları örgütsel eylem ve faaliyetlere, siyasi bir parti içerisinde yürütülen legal faaliyetler görünümü kazandırmak, güvenlik güçlerince yapılabilecek muhtemel operasyonlara engel olma ve bu şekilde kendilerine daha rahat bir hareket alanı elde edebilmek amacıyla legal görünümlü yapılanma olarak faaliyet yürütmeye başladığı, asıl amacının PKK/KCK terör örgütünün talimatı doğrultusunda, kırsal alanda örgüte eleman temin ettiği ve örgütün çağrı ve talimatları doğrultusunda örgüte hizmet ettiği, Türkiye genelinde HDP gençlik meclisi üyelerine yapılan operasyonlarda ele geçen maddi deliller etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheliler, gizli tanık beyanlarından bu durumun net bir şekilde anlaşıldığı…” ifadelerine yer verildi.

“Organik bağ” iddiası

Dört kişinin “emir ve talimat doğrultusunda hareket ettikleri” ileri sürülen iddianamenin devamında, “Van HDP Gençlik” adı altında Whatsapp grubu oluşturulduğu, SSÇ’lerden (Suça Sürüklenen Çocuklar) Ş.K. ve A.T. Whatsapp grubuna katılım sağladığı, her ne kadar Whatsapp grubunda bulunmasalar da B.B. ve D. K. diğer SSÇ’ler ve yaşları büyük olması nedeniyle ayrı soruşturma yürütülen şüpheliler ile birlikte hareket ederek Van HDP gençlik meclisi adı altında örgütün emir ve talimatları doğrultusunda hareket ettikleri, örgüt ile organik bağ kurdukları” gerekçeleriyle ceza istendi.

Dört kişi hakkındaki davanın ilk duruşması15 Mart’ta Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER