A3 Haber

Kültürpark planı kabul edildi: Soyer’den açıklama

Kültürpark planı kabul edildi: Soyer’den açıklama

Kültürpark planı kabul edildi: Soyer’den açıklama
Şubat 08
20:18 2021

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Toplantıda tepki çeken Kültürpark planı oy birliğiyle kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat ayı olağan meclis toplantısına başkanlık etti.

Gerçek İzmir’den Mehmet İşler’in haberine göre meclis gündemine geçilmeden önceki 15 dakikalık bölümde, ‘Başka bir tarım mümkün’ parolasıyla geçtiğimiz günlerde ortaya konulan tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma vizyonuna dair bilgiler verdi. Belediye Başkanı Soyer yeni politikaya ilişkin konuşmasının yanında kuraklığa ve çözüm yollarına da değindi.

Başkan Soyer açıklamalarının sonunda, “Bu konuşmayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak değil bu memleketin bir evladı olarak yaptım. İzmir tarımıyla daha müreffeh bir ülke üretmek bizlerin elindedir. Bu sözlerim tüm meclis üyelerimize çağrımdır. Bu başarının altına ortak imzamızı koymalıyız” mesajını verdi.

Oturumda Kültürpark için hazırlanan planların oylanması gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in döneminde yeniden hazırlanan ve üzerinde uzunca bir süredir çalışıldığı belirtilen koruma amaçlı imar planı mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

“Tüm dinamiklerle karar verdik”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç yeni yapılan planlara dair bilgilendirme yaptı. CHP’li Kökkılınç, “Kültürpark bilindiği üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir için son derece önem arz eden konulardan birisi olarak gündeme geldi. Eski belediye başkanlarımızdan Behçet uz tarafından kente kazandırılmış olan bir alan. Fuarcılık, eğitim, öğretim başta gelen hususlara ev sahipliği yapıyor. İkinci doğal sit alanı ve tarihi sit alanı… Sayın başkanım siz göreve geldiğinizde imar planları yapılmıştı. Çok fazla kamuoyunda tartışma olduğundan biz yeni dönemde İzmir’deki tüm dinamiklerin görüşlerini alalım ve odaların görüşlerine başvuralım dedik. Buluşmalarda Kültürpark konusunda İzmir kentinin görüşleri alındı. Konu meclise geldiğinde yine gündemde yerini aldı. Hukuk komisyonu koşul getirdi. Yönetim ve işletim planının da meclis gündemine gelmesi, koruma kurulunda onaylanması koşulu getirdi. İmar ve eğitim komisyonu geçmişten bugüne gazino ve isimlerle anılıyor. Bunlar değerlendirilsin denildi. Kültürpark bir yeşil alan. Yapılaşma koşullarını azalttık. Korunması gereken ve sit alanı haricinde yüzde 5 emsal getirdik. Bugünkü yapılaşma daha az olacak. Holler 27 bin metrekare alanı isabet ediyor, yıkılıp yeniden yapıldığında 12 bin metrekare olacak. Kurucu unsurun iradesi dikkate alınacak. Her şey korunacak. İzmir kentine tüm dinamiklerle karar verdiğimiz ve kazandırdığımız bir plan oldu” açıklamasını yaptı.

“Belirsizlikler giderilsin”

AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Beklentilere cevap verip vermeme konusunda bazı tartışmalar var. Bizim kaygılarımız vardı. Bazı belirsizliklerin önce meclise geldin ve tartışılsın. Mecliste onaylandıktan sonra koruma kuruluna gidecek. Bazı durumlar netleşerek gelmiş olsaydı belki bugünkü tartışmalar olmazdı. Belirsizlikler başak tartışmaları beraberinde getiriyor. Maddeler üzerinden netleşerek gitmeliydik” dedi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde görev gelmesi sonrasındaki süreci özetleyen Başkan Soyer, “Bu 42 hektarın İzmir için en önemli kamusal alanlardan biri olduğunu dikkate alarak tarafların görüşlerinin alınması, sürecin tekrar yürütülmesine karar verilmiştir. Fuar alanının yeniden kullanımına yönelik arama konferansı düzenlenmiştir. Koruma bölge müdürlüğüne iletilen planların söz konusu sürecinin tamamlanmasıyla takip edilmesine karar verilmiştir. Odaların katılımlarıyla toplantılar düzenlenmiş, teknik konu olduğu dikkate alınarak ilgili odalarla belediye arasında teknik bir çalışma yapılmıştır” diye konuştu.

Meslek odalarıyla gerçekleşen toplantıları tarih vererek açıklayan Soyer, “ 11 ayrı toplantı düzenlenmiştir. Tarafların alana ilişkin görüşleri alınmıştır. Meslek odalarının talepleri doğrultusunda ilave analiz çalışmaları yapılmasına karar verilmiştir. Uzmanlarca Kültürpark için bilimsel uzman raporları hazırlatılmıştır. Üst ölçekli planlar doğrultusunda tarihi referanslarıyla koruma bölge kurulu kararları dikkate alınarak planlar belirlenmiştir. Kültürpark ikinci derece doğal sit ve tarihi sit alanıdır. Alanın tarihsel kimliğiyle uygun şekilde kültürel ve spor gibi faaliyetlerin yapılması için çalışılmıştır. Yapılaşma azaltılmıştır. Fuar, panayır ve festival alanı olarak belirlenmek üzere emsal 0.05 olarak belirlenmiştir. Yeşil alan kullanımının yer alacak şekilde plan notu eklenmiştir. Tüm bu süreçlere emek veren bürokrat arkadaşlarıma, oda temsilcilerine, meclis üyelerimize ve komisyon üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İzmir’in belki de en kıymetli tarihsel miraslarından olan Kültürpark sağlam bir anayasaya kavuşmuştur” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER