A3 Haber

Boğaziçi direnişi: Aynı fotoğraf gerekçe gösterilerek iki farklı kişi tutuklandı

Boğaziçi direnişi: Aynı fotoğraf gerekçe gösterilerek iki farklı kişi tutuklandı

Boğaziçi direnişi: Aynı fotoğraf gerekçe gösterilerek iki farklı kişi tutuklandı
Şubat 11
08:30 2021

Boğaziçi Üniversitesi’nde “kayyum rektör” protestoları sırasında çekilen bir kare fotoğraf gerekçe gösterilerek, iki farklı kişinin tutuklandığı ortaya çıktı.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Koral Hacıbeyoğlu, 4 Şubat Perşembe günü Kadıköy’de katılmadığı bir eyleme dahil edilerek gözaltına alındı. Hacıbeyoğlu, dört gün Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduktan sonra geçtiğimiz pazartesi günü (8 Şubat) Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi.

Burada, tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Hacıbeyoğlu adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Ancak adliyeden çıkamadan bu defa da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri tarafından gözaltına alındı. Emniyette Hacıbeyoğlu’na Kadıköy’de 2 Şubat’ta gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi eyleminde polis aracına tekme attığı suçlaması yöneltildi.

Arkadan çekilen fotoğraf gösterildi

Hacıbeyoğlu’na emniyet sorgusu sırasında kendisi olduğu iddiasıyla bir fotoğraf gösterildi. Fotoğraf, polis aracının tekmelendiği anları gösteriyordu ancak Hacıbeyoğlu olduğu iddia edilen şapkalı kişi arkasından çekilmişti, bu kişinin yüzü görünmüyordu.

Koral Hacıbeyoğlu, fotoğraftaki kişi olmadığını belirterek, “Olay günü Kadıköy’de yaşayan ablamı ziyarete gitmiştim. Sesleri duyunca dışarı çıktım. Birkaç fotoğraf çektim ve eylem başlamadan eve geri döndüm. Eyleme katılmadım” dedi.

Hacıbeyoğlu, bugün sevk edildiği İstanbul Anadolu Adliyesi’nde tekrar tutuklanması istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve ‘kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla tutuklandı. Hakimlik sorgusuna katılan avukatları, Hacıbeyoğlu olduğu iddia edilen fotoğraftaki kişi olduğu gerekçesiyle daha önce bir kişinin daha tutuklandığını söyledi.

Farklı açıdan çekilen fotoğraf

Polis aracına tekme attıkları iddiasıyla geçtiğimiz hafta cumartesi günü (6 Şubat) iki kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklananlardan Akın Karakuş’a, Koral Hacıbeyoğlu’na gösterilen fotoğrafın farklı açıdan çekilmiş bir versiyonu gösterilmişti.

Bu fotoğrafta da yine polis aracı tekmeleyen şapkalı kişi görünüyordu ve yine yüzü görünmüyordu. Hacıbeyoğlu’nun ve Karakuş’un hakimlik sorgusuna katılan avukatlar, aynı isnat ile başka kişilerin de tutuklandığını söyledi ve şapkalı kişi konusunda yine tartışma yaşandığını belirtti.

“Polis aracının orada ne işi var?”

Hacıbeyoğlu’nun ve Karakuş’un hakimlik sorgusuna katılan avukat Rıza Koçak, şunları söyledi: “Soruşturmaya konu edilen toplumsal olayda polis aracı kalabalığın içine kontrolsüz bir şekilde giriyor. İnsanların tepki göstermesi normal. Polis aracını süren kişi panikliyor ve çöp arabasına çarpıyor. Siren çalıyor, kornaya basıyor. İnsanlar şaşırıp bakıyor. Bir kaçışma durumu söz konusu. O polis aracının orada ne işi var? Bir toplumsal önlem değil orada bulunma nedeni. Polis aracının orada bulunması infiale de yol açabilirdi, bu durum ölümle de sonuçlanabilirdi.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER