A3 Haber

Karar TBMM’de okundu: Berberoğlu yeniden milletvekili

Karar TBMM’de okundu: Berberoğlu yeniden milletvekili

Karar TBMM’de okundu: Berberoğlu yeniden milletvekili
Şubat 11
14:42 2021

MİT TIR’ları davasında kesin hüküm giydiği gerekçesiyle 4 Haziran 2020’de milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu, 8 ay sonra yeniden yeniden İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e döndü.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararı doğrultusunda karar veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “yeniden yargılamanın kabulü, infazın durdurulması, hükümlülüğün sona erdirilmesi” yönündeki kararı, TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

Sekiz ay sonra yeniden

Böylece Berberoğlu, milletvekili sıfatını yeniden kazanarak 8 ay sonra Meclis’e döndü. CHP milletvekilleri kararı alkışladı.

Berberoğlu, TBMM üyeliği düşürülüp de, mahkeme kararıyla yeniden milletvekilliği sıfatını kazanan ilk siyasetçi olduğu için, bu konuda da “içtihat” oluşmuş oldu.

Kılıçdaroğlu’ndan Enis Berberoğlu hakkında ilk yorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu’nun yeniden milletvekili olması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şu şekilde:

“Elbette memnuniyet verici. Adalet açısından zaten bu gerekiyordu. Öbür türlü tam bir facia olurdu. Ama süreci gözden geçirdiğimizde ya da sürece baktığımızda Sayın Berberoğlu beraatle müebbet arasında yargılandı. Düşünün bazı mahkemeler beraat, bazı mahkemeler müebeet cezası verdi. Nasıl bir yargı, nasıl bir anlayış, nasıl bir etkilenme, politik gücü de görüyoruz burda ama adaleti de görüyoruz. Sonuçta galip olan adalet. Enis Bey geldi mutluyum, sevinçliyim ama Türkiye adına da üzülüyonum. Böyle bir tablo keşke hiç yaşanmasaydı.”

Ne olmuştu? 

AYM, eski CHP milletvekili Berberoğlu’nun, AYM’nin daha önce verdiği hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından uygulanmaması üzerine yaptığı ikinci başvuruyu 21 Ocak’ta görüşmüş ve yüksek mahkeme kararını yineleyerek oy birliğiyle “hak ihlali var” demişti

Bunun üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Şubat’ta Berberoğlu için Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” hükmüne uyulmasına karar verdi. AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu vurgulayan mahkeme heyeti, Berberoğlu’nun yeniden yargılama talebinin kabulüyle infazın durdurulmasına ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 20 Eylül 2018 tarihli kararının kesinleşmiş olması nedeniyle Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verildiğinden “kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına” hükmetti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER