A3 Haber

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Uzayda olmazsanız köle statüsüne düşersiniz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Uzayda olmazsanız köle statüsüne düşersiniz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Uzayda olmazsanız köle statüsüne düşersiniz
Şubat 12
11:52 2021

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz” dedi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, asıl hedeflerinin 2028 yılında aya gezen araç ile inerek bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu kaydederek, “Bunu zincir gibi düşünürsek, Türkiye’de bunun hiçbir halkası daha önce denenmemiş. 2023 hedefi bunun hem bir provası, bir tecrübe kazanma misyonu olacak. Bayrağımızı sembolik olarak aya ulaştırmış olacak. 2023’te yapacağımız sadece bir aracın yerli bir motorla, aya ulaşması olacak. Bayrağımızı götürecek aya sert bir iniş yapacak. Sert inişten kastımız, hafif bir çarpmadır” dedi.

Uzay çalışmalarının önemine değinen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz. Bizim bir sloganımız var; ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak’ diye. Bu çok doğrudur. Dünyaya bakın bunu göreceksiniz. Uzay sistemleri devrede olmadığı zaman hayat durma noktasına geliyor. Daha da önemi artacak. Uzayda biz yoksak, uzay ekonomisinde de yokuz, uzayın getireceği bütün teknolojik gelişmeler faydaların hepsinden mahrum kalacağız. Bugün, ‘bu paralar başka yerde kullanılsa daha iyi olur’ diye düşünenler, yarın bundan çok pişman olacak. Nitekim tarihte bazı fırsatları kaçırdığımız gibi. Şuanda bazı konularda o yüzden geri kaldık. ‘Sanayi devrimini yakalayamadık’ diye üzülüyoruz. Bu da öyle bir şey. Yeni uzay çağını yakalayamazsak bu Türkiye için felaket olur. Bizim oraya harcayacağımız paralar, kat kat fazlasıyla geri dönecektir. Şan olsun diye, ‘bizde bu da var’ diye halkımızın parasını bu işlere vermek istemiyoruz. Zaruri olan adımları atacağız. İhtiyaç olduğunda da devletimiz buna kadirdir.

“Türkiye uzay limanı için uygun değil”

Türkiye’den yapılacak roket fırlatmalarının kısıtlı olacağını belirten Yıldırım, “Türkiye’den fırlatma mümkün ama uzay limanımızı Türkiye’de kuramayız. Her yörüngeye her açıya fırlatma yapabilecek bir yere sahip olmanız lazım. Türkiye buna uygun değil” dedi.

Uzaydaki her şeyin yerden kontrolünün de çok önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, “Yerden kontrol için geniş çaplı antenler gerekiyor. Şu anda Türkiye’de bu yok. Bunun da alt yapısını kuracağız. En azından 1 tane büyük antene ihtiyacımız var”diye konuştu. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER