A3 Haber

Anayasa Komisyonu Başkanı Bozdağ: Yeni anayasa için uzlaşma komisyonu kurulmalı

Anayasa Komisyonu Başkanı Bozdağ: Yeni anayasa için uzlaşma komisyonu kurulmalı

Anayasa Komisyonu Başkanı Bozdağ: Yeni anayasa için uzlaşma komisyonu kurulmalı
Şubat 13
11:52 2021

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, “Yeni bir anayasa için adı ne olursa olsun bir uzlaşma komisyonu kurulması gerekiyor. O komisyon çalışır, Meclis gündemine gelir, halkın oyuna sunulur. Yeni anayasayı yapmak için otururken, milli takıp ruhuyla oturmamız lazım. Yeni anayasa zordur ama imkansız değildir” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa çağrısına ilişkin DHA’ya açıklama yaptı. Bozdağ, AKP’nin 18 yılda yeni sivil bir anayasa yapamayışının tek nedeninin sandalye sayısı olmadığını belirterek, “Sandalye sayısı en önemli faktörlerinden birisi. Ama sadece konuyu sandalye sayısı ile izah edersek eksik olur. Çünkü Türkiye sadece 18 yıllık AK Parti döneminde değil, esasında 1924’den bugüne kadar geçen sürede yeni bir anayasa yapamamış. 1961’den bu yana da yaklaşık 60 yıldır darbe anayasaları ile yönetiliyor. Bu darbe anayasalarından yönetilme ayıbından bu ülkeyi kurtarmayı başaramadık. Bu ayıpta herkesin kusuru var. Ama birinci kusur siyasilerdedir. Parlamentoda olan partilerdedir. AK Parti bu konuda en samimi parti olmuştur” dedi.

Yeni anayasa yapımı konusunda bütün partilere elini taşın altına koyma çağrısında bulunan, Bekir Bozdağ, milletin hiçbir partiye tek başına anayasa yapma yetkisi vermediğini söyledi. Bozdağ, “Türk halkı bugüne kadar parlamentoda ilk seçimden bu yana, hiçbir partiye tek başına anayasayı değiştirme yetkisi vermedi. Millet tarafından anayasa değişikliği konusunda referandum yetkisi verildi. Bu yetkiyle bazı değişiklikler de yapıldı. Milletin sandıktaki emri çok net; bir araya gelin uzlaşın, yeni bir anayasayı beraber yapın. Bir talimattır bence. Millet yeni bir anayasa değişikliği yapma yetkisini parlamentoda bulunan bütün partilere veriyor” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, geçmişte yapılan bütün anayasa değişikliklerinde komisyon kurulduğunu aktararak, “Darbe anayasaları bile hazırlanırken bir bilim komisyonu kurulmuş. Komisyon hepsinde var. Dolayısıyla yeni anayasa değişikliği için adı ne olursa olsun bir uzlaşma komisyonu kurulması gerekiyor. O komisyon çalışır. Meclis gündemine gelir, halkın oyuna sunulur. Böyle bir yöntem olabilir. Yine; 1993’te olduğu gibi partilerin öneri taslakları olur ve müzakere yapılarak birleştirilebilir. Ondan sonra anayasa komisyonuna gelir. Onun dışında itilaflı konular için ayrı ayrı halk oylaması yöntemi de benimsenebilir. Umuyorum Cumhuriyetin 100’üncü yılına yeni bir anayasa ile damga vururuz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER