A3 Haber

İtalya’da Draghi hükümeti göreve başladı

İtalya’da Draghi hükümeti göreve başladı

İtalya’da Draghi hükümeti göreve başladı
Şubat 13
16:32 2021

İtalya’da “Süper Mario” video oyundaki baş karakterle anılan Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, hükümeti kurdu. Draghi ve kabinesinin, bugün yemin ederek göreve başladı.

İtalya’da geçen ay, bir önceki yönetimin çöküşünün ardından önde gelen siyasi partilerin neredeyse tamamının desteğini alan Maria Draghi, İtalya Cumhurbaşkanı ile görüştükten sonra yönetime gelecek kabinesini açıklamıştı. Draghi hükümeti bugün yemin ederek göreve başladı.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya dün 23 kişilik kabinesini sunan ve onay alan Başbakan Draghi, bugün bakanlarıyla Cumhurbaşkanı huzurunda tek tek yemin ederek göreve başladı.

Koronavirüs salgınının en çok hasar verdiği ülkelerden biri olan İtalya, on yıllardır en kötü ekonomik krizini yaşamıştı. Avrupa Birliği’nin üst görevlerinde deneyime sahip bir ekonomist ve İtalya Merkez Bankası’nın eski yöneticisi olan Draghi  çok sayıda partinin desteğini alarak kabine oluşturmuştu.

Draghi, başbakanlık sarayı Chigi’nin avlusunda resmi törenle karşılandıktan sonra selefi Giuseppe Conte ile bir araya geldi. Halef-selef bir süre baş başa görüştükten sonra tekrar kameralar karşısına çıkarak, devir teslimin simgesi olan geleneksel zil değiştirme törenini gerçekleştirdi.

Hükümetin önceliğinde, 93 binden fazla kişinin öldüğü Covid-19 salgınıyla mücadele, aşı çalışmalarının hızlandırılması ile Avrupa Birliği’nden gelecek 209 milyar avroluk kurtarma fonunun ülke içindeki kullanımına yönelik programın belirlenmesi gibi konular yer alacak.

“Süper Mario” lakabı nerden geliyor?

Eski Başbakan Matteo Renzi İngiliz basınına yaptığı açıklamada “Mario Draghi, Avrupa’yı kurtaran İtalyandı ve bence İtalya’yı kurtarabilecek Avrupalı ​​oldu” ifadelerini kullandı. 2012 yılında Euro bölgesi krizinin zirvesinde Avrupa Merkez Bankası başkanı olarak krizin seyrini değiştiren bir konuşma yaptı ve Avrupa Merkez Bankası’nın “Euro’yu korumak için ne gerekiyorsa yapılacak. İnanın bana bu yeterli” sözü verdi. Bu ve izleyen politikalar, İtalya dahil borçlu Euro bölgesi üyelerinin borçlanma maliyetlerinde sürekli bir düşüşe yol açtı ve ona “Süper Mario” lakabını kazandırdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER