A3 Haber

Bakan Koca’dan inaktif aşı açıklaması

Bakan Koca’dan inaktif aşı açıklaması

Bakan Koca’dan inaktif aşı açıklaması
Şubat 19
17:34 2021

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, inaktif aşılarla ilgili “Mutasyonlardan daha az etkileneceğini daha önce ifade etmiştik, şimdi dünya bunu da konuşmaya başladı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İnaktif aşıya ilişkin bir açıklama yaptı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İnaktif aşının yan etki riski düşüklüğünün yanında mutasyonlardan da daha az etkileneceğini daha önce ifade etmiştik” dedi.

Koca, “Şimdi, dünya bunu da konuşmaya ve haberleştirmeye başladı. Bu ülkenin güzide vatandaşlarına en iyiyi temin etmek için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İnaktif aşı nedir?

Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılardır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar. Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır.

Alt birim aşıları mikroorganizmanın tümünü değil yalnızca belli antijenik kısımlarını içerir. Alt birim aşılarını da subunit aşı ve toksoid aşı şeklinde iki temel gruba bölmek mümkündür. Ülkemizde kullanılan Hepatit B, pnömokok, Hib, aselüler boğmaca ve risk gruplarına önerilen meningokok ve grip aşıları subunit aşılarıdır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER