A3 Haber

Öksürük sesiyle Covid-19 teşhisi koyan uygulama geliştirildi

Öksürük sesiyle Covid-19 teşhisi koyan uygulama geliştirildi

Öksürük sesiyle Covid-19 teşhisi koyan uygulama geliştirildi
Mart 10
09:30 2021

İngiliz araştırmacılar, insanların öksürük sesini ayırt ederek yüzde 98 oranında doğru tahmin yapan yeni bir Covid-19 uygulaması geliştirdi.

Bilim insanları, öksürük sesinden insanların Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığı doğru tahmin eden bir algoritma geliştirdi.

Yüzde 98’lik başarı

Essex Üniversitesi tarafından geliştirilen DeepCough adlı uygulama klinik olarak onaylanmış 8 bin 380 kişinin öksürük sesi örneğinin tanımlandığı belirtildi. Seslerin, geçen yıl İspanya ve Meksika’daki hastanelere başvuran 2 bin 339’u Covid-19 pozitif kişiye, 6 bin 401’nin ise negatif insanlara ait olduğu belirtildi.

Bilim insanları yaptıkları testler sonucunda uygulamanın bir kişinin Covid-19 yakalanıp yakalanmadığı yüzde 98 oranında doğru tespit ettiğini söyledi.

Daha hızlı, daha ucuz 

Bununla birlikte DeepCough uygulamasının benzer bir doğruluk oranına sahip PCR testinden çok daha hızlı, ucuz ve zahmetsiz olduğu için kurumlar ve mağazalar tarafından Covid-19 testi olarak yaygın bir şekilde kullanılabileceği aktarıldı.

“Bir oyun değiştirici” 

Çalışmanın yöneticisi Dr. Javier Andreu-Perez, DeepCough uygulaması ile ilgili, “Salgınla mücadele kapsamında, umut vaat eden sonuçlara sahip uygulamamız gerçekten bir oyun değiştirici olabilir. Uygulaması diğer testlere göre, çok kolay ve daha hızlı sonuç veriyor. Çalışmamız, akıllı biyometrik sistemlerin geliştirilmesinin Covid-19 ve diğer salgın hastalıklar için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER