A3 Haber

Uzmanlar Ekonomi Reform Paketi’ni yorumladı: “İçi boş, sonuç doğurmayacak şeyler…”

Uzmanlar Ekonomi Reform Paketi’ni yorumladı: “İçi boş, sonuç doğurmayacak şeyler…”

Uzmanlar Ekonomi Reform Paketi’ni yorumladı: “İçi boş, sonuç doğurmayacak şeyler…”
Mart 12
19:28 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomi Reform Paketi”ni değerlendiren ekonomist ve iktisatçılar paketin reformdan uzak olduğunu ve vaatlerin gerçekçi olmadığını belirtti. Prof. Karatepe, “98 sayfalık Ekonomi Reformu Paketi kitapçığının neredeyse yarısı boş” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda “Ekonomi Reform Paketi”ni açıkladı. Ekonomist ve iktisatçılar pakete dair değerlendirmelerinde reform vaatlerinin gerçekçi olmadığını ifade etti.

Evrensel’in haberine göre, Prof. Veysel Ulusoy, “Hedefin olmadığı, işleme planının bilinmediği ve amacının tanımlanmadığı, sadece harcama ve vergilerin kaynaklarına dair düzenlemelerden oluşmuş bir konu bütünü demek yanlış olmaz” derken, Prof. Dr. Yalçın Karatepe de “Genel geçer beylik ifadeler. Enflasyonu düşüreceğiz, mali disiplini sağlayacağız, ihracatı artıracağız, işsizliği azaltacağız. Ama bunlara nasıl erişileceğine ilişkin somut hiçbir şey yoktu” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Veysel Ulusoy: Ekonomi cephesinde yeni bir şey yok

Paketi değerlendiren Prof. Veysel Ulusoy, “İçeriğinde ise yıllardan beri sarf edilen söylemlerin makyajlanmış bir şeklini görüyoruz. Hedefin olmadığı, işleme planının bilinmediği ve amacının tanımlanmadığı, sadece harcama ve vergilerin kaynaklarına dair düzenlemelerden oluşmuş bir konu bütünü demek yanlış olmaz. Esas itibarıyla tarım, sermaye, para ve ürün piyasasına dayalı olması gereken reform yani değişim yaklaşımının, alt kısımda yine fonlama ile vergi gelirlerinin etkinliği ile kredi garantilerine dayanan ucuz krediye dayalı hali karşımıza çıkıyor” dedi.

Ulusoy, “Spesifik bir ‘reform’ olarak, ‘kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar gerçekleşen enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacak’. Bu neyi çözer” sorumuza şu yanıtı verdi: “Son enflasyon verilerine baktığımızda bu grup ürünlerde enflasyon oranı zaten yüzde 0,30 civarında gerçekleşti. Burada reformun bir anlamı yok. Öte yandan esas sorun gerçek enflasyonun çok yükseklerde olması. Türkiye zaten yıllardan beri hedeflenen enflasyonu uyguluyor… Burada yeni bir şey yok.”

Ulusoy, “Teşvikler gözden geçirilecek. İstihdam yarattığı iddiasıyla verilen bu teşvikler gerçekten istihdam yaratıyor mu” sorusuna ilişkin ise, “Yaratmaz. İstihdam yaratıcı politikalar emek piyasasında yapılacak gerçek dönüşümle; kamu fabrikalarının kurulması, tarımda devlet-çiftçi ortaklığında üretimle, nitelikli bölgesel yoğunlaşmaya dayalı üretim birimlerinin oluşturulması ile gerçekleşir. Özetle, ekonomi cephesinde yeni bir bir şey yok” yanıtını verdi.

Prof. Karatepe: 98 sayfalık Ekonomi Reformu Paketi kitapçığının neredeyse yarısı boş

Prof. Yalçın Karatepe de paketle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

  • Hakikaten hayal kırıklığı yaratan bir açıklama oldu. Çünkü, Cumhurbaşkanı da kasım ayından, ekonomi yönetimi değiştiğinden beri ‘reformların’ üzerinde çalıştıklarını söyledi. Dolayısıyla koskoca ülkenin ekonomi yönetimi 5 ayda sivil toplum örgütleri, iş dünyası vs. ile görüşerek ortaya çıkardıkları paketin çok spesifik konular ve alanlar içermesi ve bir yol haritası ortaya koyması gerekiyordu. Ama hiçbir şey yok. Genel geçer beylik ifadeler. Enflasyonu düşüreceğiz, mali disiplini sağlayacağız, ihracatı artıracağız, işsizliği azaltacağız. Ama bunlara nasıl erişileceğine ilişkin somut hiçbir şey yoktu. Hiç inandırıcı bir şey değil. Görebildiğim kadarıyla kerhen yapılan bir açıklama gibi görünüyor ‘reform’ paketi olarak. Çünkü piyasa sürekli ‘Ne zaman reformları açıklayacaksınız’ diye soruyordu. 98 sayfalık dökümanın 45 sayfası boş. Sadece götürü usulüyle vergiye tabi olan esnafa yönelik vergi alınmayacağına ilişkin bir açıklama var. Ama satır aralarına gizlenmiş konular da var.

“Belediyelerin hareket alanını sınırlıyor”

  • ‘Bütçe disiplini sağlayacağız’ konusu altında özellikle yerel yönetimlerin harcamalarına ilişkin birtakım ifadeleri var Cumhurbaşkanının. Anladığım kadarıyla özellikle muhalefette olan büyükşehir belediyelerinin hareket alanını sınırlamayı hedefliyorlar. Buna kılıf olarak da devlet bir bütündür dolayısıyla bütçe kısıtlamasına herkes uyacaktır diyecekler.
  • Bir de belediyelerin yaptığı yardımlara atıfta bulunuldu, çok da konuşulmadı. Kim nereden yardım alıyor, bunları bir çatı altında toplayacağız dendi. Anladığım kadarıyla muhalefetteki büyükşehir belediyelerinin yaptıkları desteklere de ciddi sınırlandırmalar getirecekler.
  • Onun dışında araç alımını sınırlayacağız gibi bir ifade var. ‘Reform’ dediğimiz şey bu değil, ‘reform’ denilen şeyin kalıcı köklü bir şey olması gerekirdi.
  • İçi boş, hiçbir somut bir şey olmayan, reform isteyen piyasaya açıklamak için hazırlanmış ama sonuç doğurmayacak şeyler.”

Ekonomistlerin sosyal medya paylaşımlarından bazıları da şöyle:

İktisatçı Mustafa Sönmez: Kamu özel işbirliği yasasını çıkaracağız diyor . Demek ki şimdiye kadar yapılanların hepsi kanunsuz

Prof. Hayri Kozanoğlu: Bir dolu kurul, kurum, mevzuat, gözetim, denetim mekanizması…Çok sayıda rekabet, yüksek katma değer, dijitalleşme, şeffaflık söylemi…Peki milyonlarca işsiz, yoksul, aç, borçlu, emekli, atanamamış yurttaş için ne söyledi Cumhurbaşkanı? Hiç bir şey…

İktisatçı Uğur Gürses: 2014-15’te de 1350 maddeli reformlar ilan edilmiş, 3-6-12 aylık hedefler konmuş. Ama sonra hiçbir hesap verilmemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER