A3 Haber

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararına karşı kadınlar tüm yurtta sokakta!

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararına karşı kadınlar tüm yurtta sokakta!

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararına karşı kadınlar tüm yurtta sokakta!
Mart 20
17:56 2021

Türkiye’nin kadına yönelik şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadelede etkin bir uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesinden ayrılma kararına karşı kadınlar tüm yurtta sokağa çıktı.

A3 Haber Merkezi | İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olan Türkiye, kadın ve LGBTİ örgütlerinin uzun süredir yaptığı tüm itirazlara ve anayasa aykırı olmasına rağmen Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla sözleşmeden ayrıldı.

Hukukçular Milletlerarası Antlaşmaların kanun hükmünde olduğunu, Cumhurbaşkanının fesih etme yetkisi olmadığını, temel hakların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyeceğini ve kararın yok hükmünde olduğunu açıkladı. Kadına yönelik şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadelede etkin bir uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesinden ayrılma kararına karşı kadınlar da İzmir’den İstanbul’a, Eskişehir’den Ankara’ya Türkiye’nin pek çok ilinde eylem yaptı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

İzmir Kampanya Grubu’nun İstanbul Sözleşmesinin feshine karşı çağrısıyla kadınlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Kadınlar kitlesel olarak katılım gösterirken “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”, “Devlet elini kadınlardan çek” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklama yapan Pınar Çetinkaya, “İstanbul Sözleşmesini uygulamaktan aciz bu iktidar şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldı. Bu kararla kadınların ve LGBT+ yaşam haklarına doğrudan saldırarak biz İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtı” dedi.

İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez” diyen Çetinkaya, mücadele vurgusu yaptı. Sözleşmeden çekilme kararının Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden çıkılması tarihi bir hatadır” diye konuştu.

Kararın Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçeceğini belirten Çetinkaya, “iktidara diyoruz ki; siz çekin biz İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiyoruz. Hayatımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Kadıköy’de kadınlardan eylem

Kadıköy’de toplanan kadınlar da, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından eylem yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına açıklama yapan Fidan Ataselim, “2011 yılında İstanbul Sözleşmesi’ni herkes savunarak imzaladı. Türkiye bu sözleşmeyi ilk imzalayan oldu, şimdi ‘İmzayı geri çekiyoruz’ hamlesi bütün toplumdaki kadınlar nezdinde yok hükmündedir. İstanbul sözleşmesini her tartışmaya açtıklarında kadınlar daha çok öldürülüyor” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER