A3 Haber

CHP’li belediyede protestolara konu olan tartışmalı kentsel dönüşüm imar planı iptal edildi

CHP’li belediyede protestolara konu olan tartışmalı kentsel dönüşüm imar planı iptal edildi

CHP’li belediyede protestolara konu olan tartışmalı kentsel dönüşüm imar planı iptal edildi
Mart 22
21:35 2021

İzmir Karşıyaka’da üç mahalleyi kapsayan ve arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istendiği için tartışmalara konu olan, mahalle sakinleri tarafından da protesto edilen kentsel dönüşüm imar planları iptal edildi. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan, söz konusu planların iptal edildiğini duyurdu.

Karşıyaka’da Cumhuriyet, İnönü, Örnekköy mahallerini kapsayan, kamuoyunda tartışmalara ve protestolara konu olan kentsel dönüşüm imar planlarının iptal edildiği duyuruldu.

Arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istenen kentsel dönüşüm imar planları, mahalle sakinlerince bir süredir protesto ediliyordu. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kendilerine verdiği sözü tutmadığını belirterek, “Askı süreci başladığında hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem de Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, imara itiraz edeceğimizi söylediğimizde yanımızda olduklarını söylediler. İtirazlarımızı yaptık. Ancak ne olduysa verilen sözler tutulmadı. Yüzde 45 sosyal donatı payına itiraz ediyoruz. 100 metrekare yeri olan birinin, yüzde 45’i direkt alınıyor ve üç katlı evi olan vatandaşa iki artı bir bile ev düşmüyor. Gerekirse Ankara’ya, CHP genel merkezine yürüyeceğiz “ demişti.

Mahalle sakinlerini rahatsız eden bir diğer konu da, tapusu olmayanlardan, tapularını alabilmeleri için daha önce başvuru yapmış olma şartının ve ödemenin peşin yapılmasının istenmesiydi. Mahalleliyi endişelendiren diğer bir konu da Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesinin bölgede kendilerine ait yeterli alan olmasına rağmen tapulu bölgelerin planda yeşil alan olarak ayrılmış olması geliyordu.

Kılıçdaroğlu’na da şikayet etmişlerdi 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında katıldığı “Kentsel Dönüşüm Çalıştayı”nda Cumhuriyet Mahallesinin protestosu ile karşılaşmıştı. Kılıçdaroğlu, çalıştayın ardından Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığını ziyaret ederek, muhat Özay Dağhan ve mahalle sakinlerinin temsilcileriyle görüşmüştü. Kılıçdaroğlu, görüşme sırasında Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a “referandum yapın” demişti. Kılıçdaroğlu, ziyaret sonrası vatandaşlara yaptığı açıklamada, “Hiç kimse merak etmesin. Burada yaratılan rantın sahibi sizsiniz. O rantın sahibi siz olduğunuza göre başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere o rantı size teslim edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Ve iptal edildi: Haberi Tunç Soyer verdi 

Öncü Şehir’de yer alan habere göre Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan dört kişilik ekiple, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç ile birlikte CHP İzmir İl Başkanlığından bir araya geldi. Görüşme sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dağhan’ı arayarak projeyi çift taraflı olarak iptal ettiklerini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER