A3 Haber

Pfizer/BioNTech aşısının yeni etkinlik oranı açıklandı

Pfizer/BioNTech aşısının yeni etkinlik oranı açıklandı

Pfizer/BioNTech aşısının yeni etkinlik oranı açıklandı
Nisan 01
20:12 2021

Pfizer-BioNTech aşısının, Kasım ayında aşılanan 44 bin kişi üzerinden elde edilen son verilere göre, etkinlik düzeyi yüzde 91,3 olarak açıklandı.

Türk kökenli bilim insanları Prof. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin yönettiği Alman BioNTech firmasının Pfizer ortaklığında geliştirdiği koronavirüs aşısının son etkinlik oranı yüzde 91,3 olarak açıklandı. Reuters’in ‘son dakika’ olarak aktardığı habere göre, bu sonuç, geçen Kasım ayında 44 bin kişi üzerinde yapılan çalışma sonunda elde edildi. Aşının 6 ay kesin koruma sağladığı belirtilirken, Güney Afrika varyantında ise yüzde 100 etkili olduğu bildirildi.

Pfizer-BioNTech aşısının şiddetli hastalıkları önlemede etkinlik oranı, mutasyon ve farklı varyantların tespit edilmesinden önce, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yüzde 95,3 olarak açıklanmıştı.

BioNTech kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin, yaptığı açıklamada, deney verilerinin ‘bir aşının, dolaşımda olan varyantlara karşı etkili olduğunu gösteren ilk klinik sonuçları gösterdiğini’ belirtti. Şahin, bu sonuçların küresel olarak sürü bağışıklığına ulaşmak ve salgını sona erdirmek için kritik önemde olduğunu kaydetti.

Öte yandan güncellenen sonuçların yayınlanması, aşının 12 ila 15 yaşındaki çocuklarda güvenli ve etkili olduğunu gösteren verilerin hemen ardından geldi. Son gelişmelerin, şirketlerin, aşıyı bu yaş grubunda kullanmak için ABD ve Avrupa onayı almasının yolunu açtığı ifade ediliyor.

2.8 milyon doz Türkiye’ye getirilmişti

Sağlık Bakanlığı’ndan 31 Mart’ta yapılan açıklamada, “2.8 milyon doz BionTech aşısı Türkiye’ye getirilerek Sağlık Bakanlığı depolarına yerleştirildi. Analiz çalışmalarının ardından uygulanmaya başlanacak aşı Nisan’da 4.5 milyon doza ulaşacak” ifadeleri kullanılmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER