A3 Haber

Yargıtay Başsavcılığı 10 Ekim sanıklarına verilen cezaları fazla buldu!

Yargıtay Başsavcılığı 10 Ekim sanıklarına verilen cezaları fazla buldu!

Yargıtay Başsavcılığı 10 Ekim sanıklarına verilen cezaları fazla buldu!
Nisan 06
15:34 2021

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 10 Ekim katliamında IŞİD’li sanıklara verilen cezaların bir kısmının bozulması istendi. Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesini eleştiren 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, “IŞİD’lilere verilen cezaları dert edinmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.

IŞİD’ın 10 Ekim 2015 tarihinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenleyeceği Barış, Emek ve Demokrasi Mitingi öncesinde Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 19 sanığın 9’u hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası, 9 sanık hakkında da örgüt üyeliğinden değişik sürelerde hapis cezaları verilmişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi Başkanlığı ilk derece mahkemesinin verdiği kararı onamıştı.

Karar Yargıtay’ın önüne geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ağırlaştırılmış müebbet cezası alan ve insanlığa karşı suç işlemekten ayrıca yargılaması süren Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini yapıldığı”, terör örgütü üyeliğinden alt sınırdan ceza alan Yakup Yıldırım’ın ise beraat etmesi gerektiği yönünde tebliğname hazırladı.

Yargıtay Başsavcılığı, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ile siyasi partilerin katliamda zarar görmediği gerekçesiyle davaya katılma haklarının olmadığına da kaydetti. Yargıtay ilk derece mahkemesi olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararının bu yönlerden bozulmasını istedi.

Başsavcılık tebliğnamesine ilişkin yazılı açıklama yapan 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, şunları belirtti:

  • Her şeyden önce 10 Ekim 2015 günü gerçekleştirilmek istenen mitingin düzenleyicileri olan, üyelerini kaybeden, yaralıları olan çok sayıda kurumun ve varlık nedeni yalnızca bu katliamın mağdurlarının sesi olmaktan ibaret olan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin davanın katılanı olmasından duyulan rahatsızlığı anlamak mümkün değildir.

“IŞİD’lilere verilen cezayı dert edinmiş” 

  • Ayrıca Tebliğname bu haliyle, yargı organlarının katliama olan bakış açısını net bir biçimde göstermektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 200’e yakın klasörden oluşan dava dosyası üzerinde yaptığı incelemede sonuç olarak yalnızca iki konuya odaklanmıştır: Birincisi Mağdurlar bu davayı takip etmesin, ikincisi ise İŞİD’lilere fazla ceza verilmesin! Bu anlamda dosyada incelenmesi ve aydınlatılması gereken pek çok nokta varken savcılığın sadece mağdurların davaya katılmasını ve IŞİD’lilere verilen cezaları dert edinmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

“Dilekçelerimizi değerlendirmedi” 

  • Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından büyük bir hızla düzenlenen tebliğnamede taleplerimizin tamamı ve hatta temyiz talebimizin kendisi yok sayılmıştır. Dava dosyasında eksik delillerin toplanması ve katliamın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması için yaptığımız taleplerle dolu ‘kovuşturmanın genişletilmesi’ne dair çok sayıda dilekçelerimiz ile yüzlerce sayfayı bulan ‘istinaf’ ve ‘temyiz’ başvurularımız da vardır. Ancak her nedense Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu dilekçelerimizdeki talep ve itiraz noktalarımızla ilgili hiçbir değerlendirmede bulunmayarak, dosyanın eksik incelenmesinde ve delillerin eksik toplanmasında kendince ‘hukuken’ bir sakınca görmemiş ve taleplerimizi suskunlukla geçiştirmeyi tercih etmiştir.

Ne olmuştu?

Ankara Tren Garı kavşağında siyasi parti ve emek meslek örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen Barış Mitingine 10 Ekim 2015 saat 10:04’te IŞİD tarafından çifte canlı bomba saldırısı düzenlendi. 69 kişi olay yerinde, toplamda ise 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. 500’den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıyla ilgili iddianame 13 Temmuz 2016’da kabul edildi. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını IŞİD’in Türkiye sorumlusu İlhami Balı’nın verdiği bildirildi.

İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtildi. İddianamede, Balı’nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında “birden çok kasten öldürme” suçundan 100’er kez ağırlaştırılmış müebbet, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istendi.

7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan dava hala sürerken, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları her ayın 10’unda Ankara Garı önünde anma yapıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER