A3 Haber

Çinli yetkiliden çarpıcı itiraf: Aşılarımızın etkisi düşük

Çinli yetkiliden çarpıcı itiraf: Aşılarımızın etkisi düşük

Çinli yetkiliden çarpıcı itiraf: Aşılarımızın etkisi düşük
Nisan 11
17:19 2021

Çin Hastalık Kontrol Merkezleri’nin direktörü Gao Fu, Çin’deki aşıların etkisinin düşük olduğunu itiraf ederek, Pekin yönetiminin teknik açıdan farklı aşıları birbirine karıştırmayı resmi olarak gözden geçirdiğini açıkladı.

Çin ilk kez kendi ürettiği korona aşıların etkininin diğer aşılara kıyasla daha az olduğunu resmen açıkladı. APF Haber Ajansı’nın haberine göre Çin resmi medya organlarında, Çin Hastalıkları Koruma ve Engelleme Dairesi Başkanı Gao Fu’nun kendi aşılarının etkisinin diğer aşılara oranla az olduğu yönündeki beyanları yayınlandı.

Eskilerden yeni bir aşı 

Daire Başkanı Gao Fu Çin aşılarının yüksek bir koruma oranın sahip olmadıklarını ifade ederken bu sorununun nasıl ortadan kaldırılacağı yönünde kafa yormaları gerektiğini belirtti.  Gao çözüm önerisi olarak farklı aşıları birleştirilerek yeni bir aşı oluşturmayı düşündüklerini ifade etti. Gao kendilerinin bir çok aşı ürettiklerini ancak  mRNA aşılarının avantajlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Dört aşının da etkisi az 

Çin’de bu zamana kadar dört farklı bileşimin piyasaya sürülmesine izin verildi. Bu bileşimlerden hiç biri mRNA teknolojisi içermiyor. Çin aşılarının etkisi hakkında, bu aşılar hakkında yapılan araştırmalar açıklanmadığı için kesin bir bilgi bulunmuyor.

BioNTech- Pfizer önde 

Brezilya’da yapılan klinik araştırmalarından Çin aşısı Sinovac’ın korona virüsüne karşı yalnızca yüzde 50 oranında  koruma etkisi bulunuyor. Ancak ilaca tıbbi müdahale gerektiren ağır vakaları yüzde 80 oranında önlüyor. Çin kökenli Sinopharm şirketine ait iki ilacın yüzde 79,3’lük etkisi var. Vakzin isimli başka bir Çin aşısı ise korona vakalarını yüzde 65 oranında etkiliyor. Gao Fu’nun övdüğü mRNA teknolojilerini kullanan BionTech ve Pfizer aşısının etki oranı ise yüzde 90 olarak belirlendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER