A3 Haber

Kazdağları’nda doğa katliamının gerçekleştirildiği saha bakanlığa devredildi

Kazdağları’nda doğa katliamının gerçekleştirildiği saha bakanlığa devredildi

Kazdağları’nda doğa katliamının gerçekleştirildiği saha bakanlığa devredildi
Nisan 28
15:47 2021

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kaz Dağları’ndaki maden sahasının bakanlığa devredildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale’nin Bayramiçi ilçesinde, Kanadalı Alamos Gold firmasına tahsis edildikten sonra çevre katliamı ile gündeme gelen Kaz Dağları’ndaki maden sahasının, bakanlığa devredildiğini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Bakan Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Öztunç, ‘Orman Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Raporu’nda, maden işletme sahalarının büyük çoğunluğunda rehabilite çalışmalarının yapılamadığını, verilen izinler doğrultusunda belli plan ve proje çerçevesinde işletilmesi ve çalıştırması gerekirken, sahalarda düzensiz çalışmaların yapıldığına ilişkin tespitlerin yer aldığını kaydetti. Sayıştay raporlarına yansıyan sorunun Çanakkale Bayramiçi ilçesi sınırlarında ‘Kirazlı Altın Ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme’ projesi için de geçerli olduğuna dikkat çeken CHP’li Öztunç, proje sahibi Kanadalı Alamos Gold firmasına bağlı Doğu Biga Madencilik şirketine verilen izinlerin 27 Ekim 2020’de geri teslim alınarak iptal edildiğini; ancak binlerce ağacın kesildiği alanda rehabilitasyon çalışmalarının hala başlatılmadığına değindi.

Ali Öztunç, Kaz Dağları’ndaki maden sahası ile ilgili orman izninin hangi gerekçeyle hangi tarihte iptal edildiğini, sahasının rehabilitasyon çalışmaları kapsamındaki yapılan çalışmaları sordu.

“Bakanlığımız tasarrufuna geçmiştir”

Bakan Pakdemirli, CHP’li Öztunç’un soru önergesine verdiği yanıtta, “İlgili orman izni, yenilenmiş ruhsat ile birlikte süre uzatımı için müracaatta bulunulmaması nedeniyle 10 Kasım 2020 tarihinde iptal edilmiştir. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında etüt proje çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımızın, ağaç dikme seferberliği programı kapsamında maden sahalarının rehabilitasyonu ve yeniden ormana kavuşturulması çalışmaları yer almaktadır. Söz konusu saha geri teslim alınarak bakanlığımız tasarrufuna geçmiştir” dedi.

Alamos Gold’un altın madeni işletmesinin hazırlık sürecinde Kazdağları Kirazlı bölgesinde 400 bine yakın ağacı kesmesi sonrasında ülke genelinde başlayan protestolara on binlerce kişi katılmıştı. Maden sahası yanında kurulan çadırlarda başlayan Su ve Vicdan Nöbeti bir yılı aşkın bir süre devam etti. Hükümet, ekolojik mücadelenin kararlı direnişi sonrasında şirketin izinlerini yenilemezken, şirket müdürü bölgeyi 60 yıllığına kiraladıklarını ve gitmeye niyetlerinin olmadığını söylemişti. Kirazlı’da altın madeni işletme izinleri iptal edilen Kanadalı Alamos Gold şirketi, uluslararası tahkim mahkemesinde Türkiye’ye karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER