A3 Haber

İçişleri’nden genelge: Eylemlerde görüntü kaydı yasaklandı, keyfi ve hukuksuz uygulamalar kanıtlanamayacak!

İçişleri’nden genelge: Eylemlerde görüntü kaydı yasaklandı, keyfi ve hukuksuz uygulamalar kanıtlanamayacak!

İçişleri’nden genelge: Eylemlerde görüntü kaydı yasaklandı, keyfi ve hukuksuz uygulamalar kanıtlanamayacak!
Nisan 30
11:13 2021

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesine göre, artık eylemlerde, basın açıklamalarında, yürüyüşlerde, protesto gösterilerinde ses ve görüntü kaydı alanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Böylece polisin keyfi engellemeleri, hukuksuz muameleleri kayıt altına alınamayacak. Bu kararla “yurttaş haberciliği” de fiilen yasaklanmış oluyor.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, kayıt yapan kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması kararı verildi. Genelgede, kararın gerekçesi olarak ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” ileri sürüldü.

Genelgede “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verildi.

Pek çok şiddet olayı aydınlatılamazdı

Türkiye’de değişik zamanlarda, farklı olaylarda polisin keyfi engellemeleri, hukuksuz muameleleri, çevredeki yurttaşların görüntü ve ses kayıtlarıyla ortaya çıkmış, bunların bazıları da dava konusu olmuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın bu yeni genelgesi, siyahi ABD vatandaşı George Floyd’un, bir polisin boğazına bastırması sonucu nefes alamayarak hayatını kaybetmesini hatırlattı. Floyd Amerika’da polis şiddeti ile hayatını kaybeden ilk kişi değildi fakat yaşadıkları anbean kayıt alınmış ve sosyal medyada yayımlanmıştı. Bu yayın sayesinde dünya çapında ses getiren görüntüler polis şiddeti konusunda herkesin dikkatini çekmişti.

Floyd’un son anlarını baştan sona kaydeden Darnella Frazier, yurttaş gazeteciliğinin ne kadar önemli olduğunu dünyaya göstermişti.

Yurttaş haberciliği yasaklanıyor

Söz konusu genelge, Gezi direnişi ile başlayan ve yaygınlık kazanan yurttaş haberciliğinin yasaklanması anlamına geliyor. Böylece polisin olduğu yerlerdeki şiddet ve hak ihlali görüntülerinin kaydı zorlaşıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER