A3 Haber

RTÜK Başkanı Şahin’den TV yöneticilerine talimat: Kalabalıklar yerine boş caddeleri kullanın

RTÜK Başkanı Şahin’den TV yöneticilerine talimat: Kalabalıklar yerine boş caddeleri kullanın

RTÜK Başkanı Şahin’den TV yöneticilerine talimat: Kalabalıklar yerine boş caddeleri kullanın
Mayıs 02
15:23 2021

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in televizyonları, kalabalık görüntüler yerine boş cadde ve sokakları kullanmaları konusunda uyardığı ortaya çıktı. RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, “Hukuka aykırı her türlü rica ve talimatın hukuki sonucu olacağını Şahin’e hatırlatmak isterim” dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon kanallarının yöneticilerine özel hattan talimat gönderdi. Talimatta, televizyonların insan kalabalığı görüntüleri yerine, “Boş cadde ve sokak görüntülerini” kullanması talep edildi.

Televizyon kanalı yöneticilerine gönderilen yazıda, şunlar kaydedildi:

“Televizyonlarda yayınlanan bazı görüntülerin arşiv niteliğinin belirtilmeden yayınlandığı tespit edilmiştir. Özellikle tam kapanma döneminde, başta haber bültenleri olmak üzere birçok programda arka planda kalabalık görüntülerin yer alması, insanların kurallara uymadığına ve kolluk kuvvetlerinin de görevlerini yerine getirmediğine dair bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermektedir. Bilindiği üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde, ‘…görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur’ hükmü yer almaktadır.

Bu sebeple tam kapanma döneminde yapılan yayınlarda, kalabalık görüntülerin yerine boş cadde ve sokak görüntülerinin kullanılması hususunda hassasiyet gösterilmesi ve zaruri durumlarda ise görüntülerin arşiv niteliğinde olduğunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.”

Özgürlüğe aykırı

RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı’nın TV yöneticilerine rica görüntüsüyle talimat veremeyeceğini söyledi. Taşçı, hukuka aykırı olduğunu savunduğu talimatın hukuki sonuçlar doğuracağının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hele hele bu talimat bir gerçeğin ekrana yansıtılmasının örneğin, lebalep parti kongreleri, tıklım tıklım dolu stadyum görüntülerinin önüne geçecek, sansür niteliğindeyse bu anayasaya göre de suçtur. TV yöneticileri, RTÜK Yasası uyarınca yalnızca yayın sırasında kullanılan görüntünün arşiv ya da canlandırma olduğunu belirtmekle sorumludur. Bunun dışındaki her türlü görüntüyü kendi editoryal bakış açısıyla verme özgürlüğüne sahiptirler. Bu özgürlüklerini engelleyici her türlü girişim hukuka, ifade özgürlüğüne, gerçeğin halkla paylaşılması, toplumun bilgilendirilmesi ilkesine aykırıdır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER