A3 Haber

Macron’un partisi türbanlı adayı listeden çıkardı

Macron’un partisi türbanlı adayı listeden çıkardı

Macron’un partisi türbanlı adayı listeden çıkardı
Mayıs 13
08:51 2021

Fransa’da yapılacak bölgesel seçimlerde Macron’un partisi LREM’in adayı Sara Zemmahi’nin seçim afişlerindeki türbanı tartışma konusu oldu. LREM, türbanlı adayın parti çizgisini temsil etmediği gerekçesiyle Zemmahi’nin adaylığını geri çekme kararı aldı.

Euronews’in haberine göre Montpellier’e bağlı bir kantondaki bölgesel seçim kampanyasında Macron’un partisi LREM’in yedek adaylarından Sara Zemmahi’nin türbanlı seçim afişi tartışma konusu oldu ve parti bu konuda ikiye bölündü. Partiden yapılan açıklamada “LREM’in laik Fransa ilkesine bağlı olduğu ve dini sembollerin açıkça seçim kampanyası belgelerinde kullanılamayacağı” savunularak Zemmahi’nin adaylıktan çıkarılacağı belirtildi.

Öte yandan LREM’in Zemmahi ile aynı bölgedeki delegelerinden, hukuk komisyonu üyesi Naima Moutchou ise Zemmahi’nin adaylığının türban nedeniyle çekilmesinin ayrımcılık olacağı uyarısında bulundu.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, türbanlı birinin aday olmasının yasalara aykırı olmayacağını kaydetti.

Tüm tartışmalara rağmen Macron’un partisinin Zemmahi’yi tepkiler üzerine adaylıktan çıkaracağı ve desteklenmeyeceği ifade ediliyor.

Türbanlı seçim afişi yasalara aykırı değil

Fransız yasaları seçim kampanyalarında afişlerde türbanlı fotoğrafları, diğer dini sembollerin giyilmesini, takılmasını ya da bulundurulmasını yasaklamıyor. Ancak 2022’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan Macron’un aşırı sağın desteği için seçim kampanyalarında türbanlı adaylardan kaçındığı ifade ediliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER