A3 Haber

Rapor: Gençler ailelerine göre daha eğitimli ancak daha yoksul

Rapor: Gençler ailelerine göre daha eğitimli ancak daha yoksul

Rapor: Gençler ailelerine göre daha eğitimli ancak daha yoksul
Mayıs 20
09:58 2021

Sosyal Demokrasi Vakfının (SODEV) kamuyouna sunduğu “Gençlik Araştırması Raporu” yayımlandı. Rapora göre gençler ailelerine göre daha eğitimli ancak daha yoksul.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan “Gençlik Araştırması Raporu”na göre gençlerin yüzde 53,8’i anne ve babasından daha eğitimli olmasına rağmen daha düşük gelire sahip. Gençlerin yüzde 51,7’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor ve yakın geleceğe dair umutlu değil. Konut ve araç sahibi olmak bir tarafa, gençler arasında tatile çıkabilecek maddi yeterliliğinin olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 27,8.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından gerçekleştirilen “Gençlik Araştırması Raporu” ZOOM üzerinden düzenlenen online basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Eğitimli gençlerin ekonomik durumlarının tespiti ve beklentilerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen araştırmada, 1.067 ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu 20-30 yaş arasındaki gençlerle görüşüldü.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 53,8’i hem anne hem babasından daha eğitimli olmasına rağmen ebeveynlerinden daha düşük gelire sahip. Her iki ebeveyninden daha eğitimli olup, anne ve babasından daha yüksek gelire sahip olanların oranı yüzde 31,4. Eğitim durumu en az bir ebeveyninden daha yüksek olan gençlerin, gelir durumu anne ve babaları ile karşılaştırıldığında, araştırmaya katılanların yüzde 53,9’u anne ve babalarından daha düşük gelire sahip.

Eğitimli gençler düşük gelirli ya da orta gelirli

Araştırmada, “Sizce eğitimli bir gencin gelir durumu nasıldır?” sorusuna katılımcıların yüzde 39’u “düşük gelirli” yanıtını verirken, yüzde 53,3’ü “orta gelirli” demektedir. “Yüksek gelirli” diyenlerin oranı yüzde 5,3 ve “zengin” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 2,3 olmuştur. Cumhur İttifakına oy veren gençler bu soruya yüzde 29,1 ile “düşük gelirlidir” yanıtını verirken, Millet İttifakına oy veren gençlerin yüzde 50,8’i “düşük gelirlidir” demektedir. Bu soruya yanıt veren kadınların yüzde 41,7’si “düşük gelirlidir” yanıtını verirken, erkeklerde bu oran yüzde 36,3 seviyesindedir.

“Ailemin daha iyi maddi imkanı olsaydı daha iyi bir eğitim alırdım”

Rapordaki sonuçlara göre, gençler “ailemin maddi imkanları daha iyi olsaydı, daha iyi eğitim alabilirdim” görüşünde birleşiyor. Araştırmaya katılanların, yüzde 65’i “ailemin maddi imkanları daha iyi olsaydı, daha iyi eğitim alabilirdim” derken, bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 15,7 seviyesinde kaldı.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 63,9’u, “arkadaşlarım içerisinde benden daha az yetenekli ama aileleri zengin olduğu için daha iyi eğitim alanlar var” derken, bu görüşün aksinde fikir beyan edenlerin oranı sadece yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER