A3 Haber

Azerbaycanlı tutuklu gazeteci doktora çıkarılmıyor: Ailesi endişeli

Azerbaycanlı tutuklu gazeteci doktora çıkarılmıyor: Ailesi endişeli

Azerbaycanlı tutuklu gazeteci doktora çıkarılmıyor: Ailesi endişeli
Haziran 04
11:31 2021

Xeberman adlı internet haber sitesinin kurucusu ve yöneticisi olan Azerbaycanlı gazeteci Polad Aslanov’un yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen doktor gözetimine çıkarılmadığı belirtildi.

A3 Haber Merkezi | Aslanov, 2019 yılının Haziran ayında eşi ve kızıyla birlikte bir yakınlarının Nahçıvan’daki düğününe giderken sınırda gözaltına alınmıştı. Eşi ve kızı serbest bırakılan Aslanov, Azerbaycan’ın güvenlik ve savunma kapasitesi hakkındaki bilgileri yabancı ülkelere vermekle suçlanarak tutuklanmıştı. Yargılaması tamamlanan Polad Aslanov 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avrupa Gazeteciler Güvenliği Platformu açıklamasına göre Aslanov, tutuklanmasının ardından Ağustos’ta açlık grevi başlattı. Polad Aslanov, kendisinin hükümetle ilgili yaptığı yolsuzluk haberleri nedeniyle tutuklandığına inanıyor. Aslanov’un eşi Gülmira Aslanov, eşine verilen cezanın siyasi bir karar olduğunu ve yaptığı haberler nedeniyle intikam amacıyla hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

CJP serbest bırakılmasını istedi

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Azerbaycanlı yetkililerden Aslanov’un serbest bırakılmasını istedi.

CPJ’in Aralık 2019 ‘da yayınladığı rapora göre Azerbaycan’da en 6 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunuyor.
ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Misyonu siyasi danışmanı da Aslanov ve muhalefet partilerinin üyeleri dahil olmak üzere Azerbaycan’daki tutuklamaları rahatsız edici olarak nitelendirdi.

Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı siyasi danışmanı Elisabeth Rosenstock-Siller, Ekim ayında Viyana’da yaptığı açıklamada, Azerbaycan hükümetinin “Aralarında Fuad Gahramanli ve Polad Aslanov’un da bulunduğu insan haklarını ve özgürlük haklarını kullanan herkesi serbest bırakması çağrısı yapıyoruz” dedi.

Sorunlu tutuklamalar

Hükümet kontrolünde olmayan medya kuruluşlarındaki gazetecilerin sık sık tutuklanmaları ve medyaya yönelik baskılar Azerbaycan’daki basın özgürlüğü tartışmalarını arttırıyor.

Azerbaycan’da neredeyse tüm büyük basın yayın kuruluşları hükümetin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ülke dışından yayın yapmak durumunda kalıyor. Azerbaycan, 2009 yılından bu yana Amerika’nın Sesi, Radio Free Europe/Radio Liberty ve BBC’nin ülkede radyo ve TV yayınları yapmasına izin vermiyor.

Azerbaycan dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 168. sırada yer alıyor.

Türk gazetecilerden Aliyev’e çağrı

Azerbaycan’da yaptığı yolsuzluk haberleri nedeniyle tutuklanan ve uzun süre açlık grevi yapan “Xeberman.com” sitesinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Polat Aslanov’un serbest bırakılması ve adil yargılanması için Türk gazeteciler de açıklama yapmıştı.

Çeşitli Türk medya kuruluşlarından gazeteciler tarafından imzalanan bir dilekçede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den adil bir soruşturma için yetkilerini kullanması istendi.

Eşinden protesto

Tutuklu gazetecinin eşi Gülmira Aslanov, eşinin mahkumiyetini Azerbaycan’daki İran büyükelçiliği önünde 11 Mart’ta protesto etmişti. Aslanov büyükelçiliğin önünde İran hükümetinden veya İran’ın Azerbaycan’daki Büyükelçiliği’nden Polad Aslanov’un tutuklanmasına ilişkin açıklama yapmasını talep etmişti. Polisler Gülmira Aslanov’u bölgeden uzaklaştırmaya çalışmıştı.

Sağlık sorunları ilerledi

Polat Aslanov’un ceza evine konulduktan sonra sağlık sorunlarının ilerlediğini belirten kardeşi Samir Aslanov, “Daha önceden kalp rahatsızlığı yaşamıştı. Bu yüzden düzenli doktor kontrolündeydi. Tutuklandıktan sonra doktora gitmek için yaptığı bütün başvurular sonuçsuz kalmış. Şu anda yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen doktora çıkarılmıyor. Kardeşimin sağlığından ve hayatından endişeliyiz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER