A3 Haber

Kültürpark yine İzmir’in gündeminde: Koruma Kurulu ele alacak

Kültürpark yine İzmir’in gündeminde: Koruma Kurulu ele alacak

Kültürpark yine İzmir’in gündeminde: Koruma Kurulu ele alacak
Haziran 16
23:24 2021

2016’dan beri İzmir’in gündeminde olan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nın 17 Haziran 2021 günü İzmir Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun gündemine alınacağı öğrenildi.

İzmir’in kalbinde yer alan Kültürpark, kentte tartışmaların odağı olmaya devam ediyor. Aziz Kocaoğlu’nun büyükşehir belediye başkanlığı döneminde, doğal sit alanı ve tabiat varlığı olarak tescilli Kültürpark alanında, başta TMMOB olmak üzere Kültürpark’a Dokunma ve Kültürpark Platformu gibi çok sayıda yaşam alanı savunucusunun tepkisine yol açan yeni yapılaşmaları gündeme getiren Kültürpark Projesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından öncelikle bu alanın koruma amaçlı imar planının hazırlanması talebiyle geri çevrilmesi üzerine, 2019 ve 2020 yılları içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili toplantılara TMMOB’ye bağlı odalar da davet edilerek görüşlerine başvurulmuştu. Tunç Soyer, hazırlanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili mutabakat sağlandığını sık sık kamuoyuyla paylaşmıştı. Söz konusu plan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 8 Şubat 2021 tarih, 146 sayılı karar 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmek üzere karar almış ve sonrasında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne iletilmişti. Ancak konu meclis gündeminde iken toplantılara katılan Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalardan sonra mutabakat olmadığı kısa sürede ortaya çıkmış oldu.

Hazırlanıp kabul edilen imar planının da Kültürpark alanında betonlaşmaya yol açacağını ifade eden Kültürpark Platformu ise 2021’in Mart’ında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı’na itiraz ederek, hazırladıkları dilekçeyi İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunmuştu. Dilekçeleri vermeden önce açıklama yapan platform üyeleri, ”Bu yanlıştan dönülmesini ve gerçek anlamda kamu yararına ortak aklın hayata geçirilmesini bekliyoruz” demişti.

Söz konusu planın 17 Haziran 2021’de kurulda görüşüleceği öğrenildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER