A3 Haber

ABD’de Delta varyantı alarmı: Aşılar varyanta karşı etkili mi?

ABD’de Delta varyantı alarmı: Aşılar varyanta karşı etkili mi?

ABD’de Delta varyantı alarmı: Aşılar varyanta karşı etkili mi?
Haziran 23
09:18 2021

Koronavirüs salgının en çok etkilediği ülkelerin başında gelen ABD’de Delta varyantı endişesi büyüyor. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Delta varyantı kaynaklı vakaların her hafta ikiye katlandığını açıkladı. Dr.Fauci yeni varyanta karşı hangi aşıların etkili olduğunu açıkladı.

Delta varyantının pandemiyle mücadelede en büyük tehdit olduğunu söyleyen Bulaşıcı Hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, ilk kez Hindistan’da rastlanan Delta varyantının çok daha bulaşıcı olduğunu ve hastalığa yakalananların çok daha ağır atlattıklarını söyledi.

Delta varyantı ABD’de ortaya çıkan vakaların yüzde 20’sini oluşturuyor. Varyant kaynaklı vakalarsa her hafta ikiye katlanıyor.

Dr. Fauci, Pfizer/BioNTech aşısı da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde izin verilen aşıların yeni varyantlara karşı etkili olduğunu belirtti.

Beyaz Saray’ın aşı hedefi ne aşamada?

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, 30 yaş üstü bireylerin yüzde 70’inden fazlasının aşı olduğu, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar ise 27 yaş üstünde bulunup aşı yaptıranların oranının yüzde 70’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Gençlerin aşı yaptırmaya daha az istekli olduğuna işaret edilen açıklamada, 18-24 yaş aralığında aşılanma oranının yüzde 47 olduğu bildirildi.

Biden’ın “4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar 18 yaş üzeri yetişkinlerin yüzde 70’inin aşılanması” hedefine ulaşılmasının şu anda mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, bu durumun Beyaz Saray’ın aşı çalışmaları için engel teşkil etmediği belirtildi.

Can kaybında ABD ilk sırada 

Johns Hopkins Üniversitesinin derlediği verilere göre, son 24 saatte virüs tespit edilenlerin sayısı 3 bin 867 artışla 33 milyon 542 bin 409’a yükseldi.

Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 84 artarak 601 bin 825 oldu.

ABD’de Covid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, 177 milyondan fazla kişiye ilk doz, 149 milyonu aşkın kişiye ise ikinci doz Covid-19 aşısı yapıldı.

Salgında vaka ve ölü sayısında dünyada ilk sırada bulunan ABD’yi 29 milyon 935 bini aşkın vakayla Hindistan ve 17 milyon 927 binden fazla vakayla Brezilya izliyor.

Can kaybında ise ABD’yi 501 bini geçen ölü sayısıyla Brezilya ve 388 binden fazla ölümle Hindistan takip ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER