A3 Haber

Dünyanın “uzaktan çalışma için en uygun kentleri” sıralandı: İstanbul 71’inci sırada…

Dünyanın “uzaktan çalışma için en uygun kentleri” sıralandı: İstanbul 71’inci sırada…

Dünyanın “uzaktan çalışma için en uygun kentleri” sıralandı: İstanbul 71’inci sırada…
Temmuz 14
22:31 2021

Koronavirüs salgınıyla uzaktan çalışma yaygınlaştı. Teknolojinin sunduğu imkanlar birçok mesleğin uzaktan yürütülmesine imkan veriyor. Fransa’da yapılan bir araştırma Covid-19 salgını nedeniyle evde çalışanların veriminin yüzde 22 arttığını ortaya koydu.

İş yerine seyahatin getirdiği trafik stresi ve zaman kaybından kurtulan çalışanlar evleri, çocukları ya da hobileri için daha fazla vakit ayırabilir hale geldi. Bazı dezavantajları olsa da uzaktan çalışmak toplum genelinde birçok kişi için iş yaşamına yeni bir seçenek getirdi.

Evden çalışmak her ne kadar koronavirüs salgınıyla genele yayılsa da, salgın öncesinde uzaktan çalışmayı yaşam tercihi haline getirenlerin sayısı bir hayli yüksek. Dijital avantajdan yararlanmak isteyenler eşyalarını taşıyıp yaşadıkları ülkenin, hatta dünyanın istedikleri bir köşesinde kendilerine yeni bir hayat kurmayı tercih edebiliyor. Dijital göçebe olarak da adlandırılan bu kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Dijital göçebeler kentlere avantaj sunabilir

Kent yaşamının hem ekonomik hem de sosyal bir parçası olan iş hayatı salgınla başlayan evden çalışma kuralıyla oldukça sarsıldı. Ofislerdeki çalışanların günlük ihtiyacını karşılayan kafe, restoran, kuru temizlemeci, bakkal gibi işletmelerin yanı sıra kent içi ulaşım hizmetlerinin gelirleri evden çalışma kuralı yüzünden olumsuz etkilendi.

Euronews’in haberine göre, Ancak uzaktan çalışmanın getirdiği esneklik kentlere yeni avantajlar sunabilir. Örneğin uzaktan çalışma imkanı olan yüksek gelire sahip kişiler iş arama yükü yaratmadan yeni bir kente yerleşerek vergiden kiraya ekonomik anlamda kente büyük katkıda bulunabilir. Ancak bu durum kentlerin dijital göçebelere istedikleri yerde tercih ettikleri hayat tarzını kurabilmesi için ne tür kolaylıklar ve fırsatlar sunabildiğine bağlı.

Dünya çapında eşyalı daire ve ev kiralayan Berlin merkezli Nestpick kentlerin sunduğu kolaylık ve zorlukları göz önüne alarak uzaktan çalışma açısından en uygun kentler sıralaması hazırladı.

İstanbul 71’inci sırada

Üç kategoride yaılan değerlendirmede en fazla puan toplayan şehir Avustralya’nın Melbourne kenti oldu. En uygun maliyetli, en yaşanabilir ve yasalar ve özgürlükler açısından en uygun kent olarak birinci sırada yer alan Melbourne için Avustralya’nın dijital göçebe vizesi sunması da avantaj sağladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER