A3 Haber

Kayyum rektör Melih Bulu görevden alındı

Kayyum rektör Melih Bulu görevden alındı

Kayyum rektör Melih Bulu görevden alındı
Temmuz 15
03:59 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle görevden alındı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne eski AKP milletvekili adayı Melih Bulu’yu atamasının ardında tepkiler artarak devam etmişti. Kayyum rektör Melih Bulu, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle görevinden alınırken, Bulu’nun yerine herhangi bir atama gerçekleşmedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 1 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 inci maddesi gereğince görevden alınmıştır.”

Kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı 4 Ocak’ta Boğaziçi’nde başlayan protestolar tüm Türkiye geneline yayılmıştı. Boğaziçili akademisyenler bugün Melih Bulu’ya karşı nöbetin 131’inci gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını dönmüştü.

“İstifayı asla düşünmüyorum, Boğaziçi’ni ilk 100’e sokacağım” demişti

4 Şubat’ta kendisine yönelik istifa çağrıları hakkında konuşan Bulu, “Boğaziçi evet bugün de çok iyi bir yerdedir. Ama gerçekten dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına sokma hedefim var. Ve bunu yapabileceğime inanıyorum, dört sene içerisinde. O yüzden de asla istifayı düşünmüyorum ve Boğaziçi’ni de ilk 100’e sokmak için elimden geleni yapacağım” demişti.

Erdoğan ne demişti?

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması protestolarla karşılanan ve siyasetin gündemine oturan Melih Bulu’ya ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamasında, “Peki ‘Melih bey kimdir, nedir?’ diye baktığımız zaman; Melih Bey iki farklı üniversitede rektörlük yapmış bir insan. ODTÜ’den gelme, Boğaziçi ile ilişkileri olan bir insan. Ve alanında başarılı olan bir arkadaş. Melih Bey, Boğaziçi’ni ayağa kaldırma iddiasıyla göreve gelmiş bir arkadaşımız. Televizyon kanallarında ‘Melih Bulu istifa etmelidir’ diyorlar. Yürekleri yetse ‘Cumhurbaşkanı da istifa etsin’ diyecekler” açıklamasında bulunmuştu.

Boğaziçi protestoları

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında AKP’den milletvekili aday adayı olan Prof. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne kararname ile rektör olarak atadı.

Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması, öğrenciler ve akademisyenlerin sert tepkisine neden oldu. Yapılan atamanın kabul edilemez olduğunu ve Bulu’nun kayyum olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi’nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Üniversite kapısına kelepçe vuruldu. Polis müdahalesinin tepki çektiği eylemlerin ardından birçok öğrenci de gözaltına alındı. Öğrencilerin serbest bırakılmasının ardından devam eden eylemler 4 Ocak’tan bu yana sürüyor.

Okula giremeyecek

Bulu, görevden alınmasıyla ‘Boğaziçi mezunu’ statüsüne geldi. Protestoların engellenmesi için bir süredir mezunlar okula alınmıyordu.

Bulu, kendi getirdiği bu yasak uygulanırsa Boğaziçi Üniversitesi’ne giremeyecek.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER