A3 Haber

Danıştay’dan emsal karar: Devlet ayı saldırısına uğrayan muhtara tazminat ödeyecek

Danıştay’dan emsal karar: Devlet ayı saldırısına uğrayan muhtara tazminat ödeyecek

Danıştay’dan emsal karar: Devlet ayı saldırısına uğrayan muhtara tazminat ödeyecek
Temmuz 19
19:04 2021

Danıştay, 2013’te Erzurum’da atını çayırdan almaya gittiği sırada yaşanan ayı saldırısı sonucu ağır yaralan köy muhtarına tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Karar, benzer saldırılara maruz kalanlar için emsal olacak.

Erzurum’un Pazaryolu ilçesi Kumaşkaya köyünde, 2013 yılında yaşanan olayda, çayırda otlayan atını almak için evinden çıkan dönemin köy muhtarı Mahmut Öztürk, aniden karşısına çıkan bir ayının saldırısına uğradı.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, Öztürk’ün yardımına olay yerinden geçen iki köylü koştu. Ayı yapılan müdahalelerin ardından kaçarken, ağır yaralanan muhtar, otomobille hastaneye götürüldü. Bir süre yoğun bakımda tedavi gören muhtar, hayata tutundu.

Muhtar Öztürk, konuyu yargıya taşıdı. Ayı saldırısı sonucunda ağır biçimde yaralandığını belirterek, zararının Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tanzim edilmesini istedi. Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nde bin lira maddi, 150 bin lira ise manevi tazminat talepli dava açtı.

İdare mahkemesi reddetti

Mahkeme, olay yeri inceleme ve görgü tutanakları inceledi. Ve “devletin kusuru yok” diyerek, davanın reddine karar verdi. Kararda, ayı gibi yaban hayvanlarının avlanmasının yasak olduğunu, ancak insanların kendi ve hayvanlarının can güvenliğinin tehlike altına girmesi halinde bu yönteme başvurabilecekleri belirtildi. Köy muhtarı olan davacının gece 23.30 sularında gerçekleşen saldırı öncesinde gerekli can güvenliği önlemlerini almadığı savunuldu.

Danıştay haklı buldu

Bu karar Öztürk tarafından temyiz edildi. Temyiz talebini yerinde bulan Danıştay 10. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, devletin yaban hayvanlarını koruma görevi kapsamında ayıları mutlak koruma altına aldığı vurgulandı.

Bu durum karşısında, ayı saldırısı sonucunda yaralanan davacı muhtarın özel nitelikteki zararlarının kusursuz sorumluluk ilkesi uyarınca giderilmesi gerektiği bildirildi.

Emsal niteliğinde

Bu karar sonrası dava Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nde yeniden görülecek. Mahkeme, ayı saldırısına uğrayan muhtara uygun bir miktarda tazminat ödenmesine hükmedecek. Karar, benzer saldırılara maruz kalanlar için emsal olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER