A3 Haber

Erdoğan: Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı külliyesi, yeni parlamento ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak

Erdoğan: Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı külliyesi, yeni parlamento ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak

Erdoğan: Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı külliyesi, yeni parlamento ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak
Temmuz 19
17:52 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta da külliye ve millet bahçesi inşaatının yakında başlayacağını söyledi.

Geçen günlerde Kuzey Kıbrıs’ta bir müjde açıklayacağını duyuran Erdoğan, bugün Cumhuriyet Meclisi’ndeki konuşmasında, Kuzey Kıbrıs’ta da millet bahçesi ve cumhurbaşkanlığı külliyesi yapılacağını kaydetti.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

  • 50 yılı aşkın süredir devam eden müzakereler bir sonuca ulaşamadı. Konuşulmadık konu kalmadı. Rum tarafının kendilerini adanın tek sahibi olarak görmeleri çözümsüzlüğü getirdi. Yıllardır reddettikleri federasyon modeli görüntüsünü savunmuş görünerek samimiyetsizliklerini sürdürüyorlar. Adada iki ayrı devlet, iki ayrı halk var. Uluslararası toplum da bu gerçeği er ya da geç kabul edecek.
  • (KKTC cumhurbaşkanı) Ersin Tatar tarafından Cenevre’de sunulan öneriye desteğimiz tamdır. Taviz vermeyiz, veremeyiz. Kıbrıs Türk’ünün önünde kurulmaya çalışılan tuzakları hep birlikte bozacağız. Aydınlık geleceğimizi de birlikte inşa edeceğiz.
  • Rum tarafı Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını yok saymayı ısrarla sürdürüyor. Doğu Akdeniz’deki işbirliği alanlarını ele almak üzere AB’ye bölgesel bir konferans düzenlenmesini önerdim. Yapıcı teklifimize henüz yanıt alamadık. Bizim kimsenin toprağında, hakkında gözümüz yoktur. Niyetimiz gerginlik değil. Rum tarafının Kıbrıs Türk’ünün hakkını yok sayarak atacağı her adımın karşısında olduğumuzun altını çiziyorum.

Müjdeyi açıkladı: Oraya da saray yapacaklarmış

  • Sizlere birkaç gündür gündemde olan müjdemi vermek istiyorum. KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın ne doğru düzgün Cumhurbaşkanlığı binası veyahut da doğru düzgün parlamento binası var. Bunu KKTC’ye yakıştırmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina malum İngilizlere ait bir gecekondu. Külliyeyle ilgili adımın proje çalışmaları bitti. İnşasına da inşallah yakında başlıyoruz. Nerede başlıyoruz? Metehan bölgesinde TSK ile görüşerek 500 dönüm araziyi bu iş için tahsis ettik. Bu arazide külliyeleri yapacağız.
  • Bir de muhteşem bir millet bahçesini orada yapalım, gerçekleştirelim. Devlet olmanın ifadesi budur. Bu projeyi hayata geçirmek suretiyle nasıl bir Kıbrıs Türklerine ait devlet varmış, bunu birilerinin görmesi lazım. Mimarımız güzel bir çalışmayla projeyi ortaya çıkardı. Bizzat ben de takip ettim. Ardından hemen işin statiklerine ve inşaatına gireceğiz. Fazla zamanımız yok. Bu binanın müze haline getirilerek gelecek nesillere bırakılmasının isabet olacağını düşünüyorum.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER