A3 Haber

Yerli aşıda ikinci faz tamamlandı

Yerli aşıda ikinci faz tamamlandı

Yerli aşıda ikinci faz tamamlandı
Ağustos 13
11:02 2021

Virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli Covid-19 aşısında ikinci faz aşılamalarının yan etkisiz şekilde tamamlandığı bildirildi.

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. İhsan Gürsel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Mayda Gürsel ve ekibi ile birlikte geliştirilen VLP aşı adayı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 aday aşı listesinde bulunuyor.

Aşıda geliştirilen virüs benzeri parçacıkları, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ediyor. Hastalığa neden olmayan bu parçacıklar, bağışıklık tepkisi uyandırıyor. Uygulanan aşıların aksine VLP aşısı, koldan kas içine değil, deri altına yapılıyor.

DHA’nın haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz 1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı adayında Faz 2 aşılamalarının tamamlandığını açıkladı. Eylül’de yerli VLP aşısının Faz 3 çalışmalarına başlamayı planladıklarını kaydeden Bakan Varank, şu ana kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyledi.

Varank, “Gönüllüsü olduğum VLP aşısında önemli bir aşamayı daha tamamladık. Faz-2 aşılamaları da herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmadan başarıyla sona erdi” dedi.

Halen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle 17 yerli aşı çalışması yürütülüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER