A3 Haber

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e girdi

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e girdi

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e girdi
Ağustos 15
10:50 2021

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı. Öte yandan Taliban’ın Afganistan topraklarında bulunan tüm sınır geçiş noktalarında kontrolü ele geçirdiği bildirildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü.

Reuters’ın aktardığı habere göre Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı.  AP’nin bildirdiğine göre Taliban, başkent Kabil’e doğru çemberi daraltırken, ülkede bulunan tüm sınır geçiş noktalarını ele geçirdi.

Taliban, Afganistan’da vilayet merkezlerini hızla ele geçirirken ABD askerleri Kabil’den tahliye işlemleri için harekete geçmişti. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın ilerleyişinin başkent Kabil’e vardığını, militanların şehre girmeye başladığını duyurdu.

Reuters’ın aktardığına göre, Doha’da bulunan Taliban lideri, militanlardan Kabil’de şiddete başvurmamalarını, şehri terketmek isteyenlere güvenli geçiş sağlamalarını ve kadınları güvenli bölgelere yönlendirmelerini istedi.

34 vilayet merkezinden 25’i Taliban’ın kontrolünde

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Afganistan-İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından çoğu kuzey ve güneyde olmak üzere 25 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri, Taliban’a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 9 vilayet merkezinde hakim durumdaydı.

Taliban, bu sabah başkent Kabil’e saldırılarını hızlandırdı ve pek çok yönden şehre girmeye başladı.

ABD istihbaratı, iki gün önce Taliban’ın Kabil’i kuşatma ihtimaline ilişkin bir rapor yayınlamıştı.

Bir ayda binlerce sivil kayıp

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2021’in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken son bir ayda 1000’den fazla sivil yaşamını yitirdi. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı. BM, 18 milyon Afgan’ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

Kabil’de insanlar şehri terk etmeye başladı: Araçlarını yolda bırakıp havaalanına yürüyenler oldu

Afganistan’da Taliban’ın başkent Kabil’e girmesiyle insanların araçlarıyla şehri terk etmeye çalıştığı belirtildi.  BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kabil’de insanların araçlarıyla başkenti terk etmeye çalıştığını ve yollarda yoğun araç trafiği oluştuğu bildiriliyor.

Reuters haber ajansı, bazı insanların araçlarını yolda bırakıp havaalanına doğru yürüdüğünü belirtildi. Taliban, savaşçılarına Kabil kapılarında beklemeleri, şiddete başvurmamaları ve kenti terk etmek isteyenlere izin verilmesi yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

Afganistan İçişleri: Yönetimin devri için müzakerelere başlanacak

Taliban’dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil’in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Açıklamada “Geçiş sürecinin güvenli bir şekilde yapılması için müzakereler sürüyor” açıklaması yer aldı. Açıklamada, kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle acil durum görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu. İçişleri Bakanı, Afganistan’da bir geçiş hükûmetine, barışçıl bir yönetim devri yaşanacağını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Çeviköz: Askerlerimiz de artık en kısa zamanda Afganistan’dan çekilmeli

CHP İstanbul Milletvekili eski diplomat Ünal Çeviköz, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Afganistan’daki gelişmelere değinerek “Askerlerimiz de artık en kısa zamanda çekilmeli” dedi.

Taliban: Kadınların haklarına saygı göstereceğiz

Afganistan’da Taliban’ın başkente girmesinin ardından yönetimin devri için sıcak gelişmeler yaşanıyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid; idam, recm ve hadım gibi cezaların mahkemelere bağlı olacağını söylerken “Kadınların haklarına saygı göstereceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, ülkeyi terk etti

DHA’nın aktardığına göre, Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmek için görüşmeleri sürerken, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ettiği duyuruldu.

Afganistan’ın başkenti Kabil merkezli TOLONews kanalının haberine göre, Cumhurbaşkanı Gani, ülkeyi terk etti. Haberde, yardımcılarının da Gani ile beraber ülkeyi terk ettiği ifade edilirken; Gani’nin ülkedeki krizi çözmek üzere delegelere yetkilerini devrettiği belirtildi.

“Eski İçişleri Bakanı geçiş hükümetine liderlik edecek”

Reuters ajansına konuşan üç diplomatik kaynak ülkenin eski içişleri bakanlarından olan ve ABD’de yaşayan akademisyen Ali Ahmed Celali’nin, geçiş hükümetine başkanlık edeceğini söyledi.

Bu gelişmelerden hemen önce Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin, ABD’nin Afganistan Temsilcisi Zalmay Halilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle görüşme halinde olduğu belirtilmişti.

“Kabil’in dışında beklemeleri talimatı verildi”

Taliban, Kabil’e girmeyeceklerini duyurdu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, savaşçılara başkenti dışında kalma emri verildiğini açıkladı. Twitter’dan yapılan açıklamada, “Geçiş sağlanana dek, Kabil’in güvenliğinden Afgan hükümeti sorumludur” denildi.

Sivillere “ülkenizde kalın” çağrısı

Reuters ajansına konuşan bir Taliban sözcüsü “Kimseden intikam almak istemiyoruz. Hükümette ve orduda çalışan herkes affedilecek” dedi. Sözcü, Afgan sivillere ülkelerinden kalma ve korku nedeniyle Afganistan’ı terk etmeme çağrısı yaptı. Sözcü, Afganistan hükümetiyle ‘Kabil’in barışçıl şekilde teslim olması’ için görüşmeler yaptıklarını da açıkladı.

Reuters’a ayrıca açıklama yapan bir Taliban yetkilisi “Kontrolü ele geçirirken tek bir masum Afgan sivilin yaralanmasını veya öldürülmesini istemiyoruz ama ateşkes ilan etmedik” ifadelerini kullandı. Yetkili, “Afgan güçleri şu an ateşi kesmeli ve tüm siviller ile yabancıların çıkmasına izin vermeli. Taliban savaşçılarından, Kabil’in giriş noktalarında durmaları istendi. Mücahitler Kabil’de kimseyi öldürmedi veya yaralamadı” dedi.

ABD Büyükelçiliği: Kabil Havalimanı’na ateş açıldı

ABD’nin Afganistan Büyükelçiliği, ABD dahil bazı ülkelerin diplomatlarının yerleştirildiği Kabil Havalimanı’na ateş açıldığını belirtti.

ABD’nin Afganistan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Kabil’de güvenlik alanındaki durum hızla değişiyor. Bu havalimanı için de geçerli. Havalimanına ateş açıldığı yönünde bilgiler geliyor. Bu nedenle Amerikalı vatandaşlardan kendilerine sığınak bulmalarını talep ediyoruz” ifadesine yer verildi.

Taliban: Bizden Kabil’e girmemiz istendi

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, başkent Kabil’e girmeleri yönünde talep aldıklarını belirtti.

Taliban sözcüsü, Tolo News televizyonuna açıklamasında, hareketin başkent Kabil’e girme yönünde talep aldığını açıkladı. Mücahit ayrıca güvenlikle ilgili durumun kontrol altında olacağı sözünü verdi.

Kabil’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Afganistan yönetimi, başkent Kabil’de saat 21.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanmaya konduğunu belirtti.

Khaama Press ajansının aktardığına göre, Afganistan İçişleri Bakanlığı, başkent Kabil’de akşam saat 21.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanacağını açıkladı.

Afganistan İçişleri Bakan Vekili Abdul Sattar Mirzakval, sokağa çıkma yasağının, karışıklıkları önlemek, şehir sakinlerinin hayatlarını ve malvarlıklarını korumak için uygulandığını belirterek, “Vatandaşlarımızı, saat 21.00’dan sonra evlerinden çıkmamaya ve itidal korumaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

BM Afganistan için acil toplanacak

BM Güvenlik Konseyi, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER