A3 Haber

28 Şubat sanıklarının rütbeleri sökülecek!

28 Şubat sanıklarının rütbeleri sökülecek!

28 Şubat sanıklarının rütbeleri sökülecek!
Ağustos 19
17:31 2021

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generallerin rütbelerinin sökülmesi talebiyle Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına yazı gönderdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 28 Şubat davasında 14 sanık hakkındaki hükmün kesinleşme kararının infaz savcılığına gönderilmesinin ardından, savcılık sanıklar hakkında yakalama kararı çıkardı.

Ayrıca, TSK’de yıllarca hizmet eden Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkında mahkemece verilen 13 Nisan 2018 tarihli karar ve bu karara ilişkin kesinleşme şerhleri Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na iletildi.

Yazıda, “Kesinleşen karara göre 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 30 ve 31’inci maddelerine göre gereğinin yapılarak infazından mahkememize bilgi verilmesi hususunda gereği rica olunur” denildi.

Söz konusu maddeler kapsamında generallerin rütbelerinin alınarak, TSK ile ilişiklerinin kesileceği belirtildi.

Gözaltılar başladı

Gazeteci Müyesser Yıldız, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 generalin alınmasına başlandığını söyledi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Yıldız, “İlk olarak Ankara’da olan Erol Özkasnak ve Yıldırım Türker, sivil polisler tarafından evlerinden alındı.” dedi.

Çetin Doğan’ın avukatı: Bu karardan utanacaksınız”

Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabı üzerinden kararla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kararı eleştiren Ersöz, “Ne Balyoz Davası’nda ne de 28 Şubat Davası’nda yaşanan hukuksuzluklara boyun eğdi Çetin Doğan. Sağlık sorunlarına karşın infaza yönelik yakalama kararının gereği için de Bodrum Adliyesi’nde şuan. Birileri gibi kaçmadı, göçmedi! Bu karardan ileride biz değil, sizler utanacaksınız! 84 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nda yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak” dedi.

Çetin Doğan tutuklandı

28 Şubat davasında cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı verilen emekli general Çetin Doğan, Bodrum Adliyesine geldi. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evinden korumaları eşliğinde çıkan Doğan, Bitez Mahallesi’ndeki Bodrum Adliyesine gitti. Doğan’ın korumaları eşliğinde adliyenin ön kapısından giriş yaptığı görüldü.

28 Şubat davasında cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı verilen 14 emekli general, gözaltına alınmaya başladı. Dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, tutuklanarak Muğla Cezaevi’ne gönderildi.

Çetin Doğan, “Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun bir sonu gelecek. Bu Türk adaleti için yüz karası bir şey” şeklinde konuştu.

Çevik Bir de tutuklandı

Genelkurmay 2’nci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan 14 kişiden biri olan emekli Orgeneral Çevik Bir, Bodrum’dan İstanbul’a giderken Milas karayolunda polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Çevik Bir, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

28 Şubat 1997’de ne olmuştu?

28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısının sonunda yayımlanan bildiride laikliğin Türkiye’de demokrasi ve hukukun teminatı olduğu vurgulanırken, hükümetten aralarında 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, tarikatlara bağlı okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmesi, Kuran kurslarının denetlenmesi ve kılık-kıyafet kanunun uyulmasını da içeren bir dizi eylemi hayata geçirmesi istendi.

O dönem Recep Tayyip Erdoğan da Refah Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı. Bu dönemde okuduğu bir şiir sebebiyle bir yıl sonra yargılandığı davada “Siirt’te yaptığı konuşmayla dindar ve dindar olmayan diye bölünen kesimler arasındaki gerginliği canlı tutmayı amaçlamak” suçlamasıyla siyaset yapması yasaklanarak 4 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mart-Temmuz 1999 arası Pınarhisar Cezaevi’nde yattı.

Bu toplantıdan birkaç ay sonra Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi hakkında “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu” gerekçesiyle kapatma davası açıldı. Haziran ayında koalisyon ortağı Doğru Yol Partisi (DYP) lideri Tansu Çiller, Erbakan’ın istifa etmesini ve kendisinin başbakan olmasını önerdi. Bu öneriyi kabul eden Erbakan, istifasını sundu.

Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümeti kurma görevini Çiller’e değil, Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi.

İlgili haberler: 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER