A3 Haber

Rektörlükten “kabul alan Taliban mensubu öğrenci” iddialarına yanıt

Rektörlükten “kabul alan Taliban mensubu öğrenci” iddialarına yanıt

Rektörlükten “kabul alan Taliban mensubu öğrenci” iddialarına yanıt
Ağustos 24
16:54 2021

Afganistan’ın başkenti Kabil’den canlı yayın yapan Habertürk programcısı Mehmet Akif Ersoy, yanına gelen bir Taliban militanının Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylediğini ifade etmişti. İnönü Üniversitesi’nden konuya ilişkin açıklamada geldi.

Habertürk programcısı Ersoy dün, “Biz yayın yaparken bir Taliban mensubu yanımıza geldi. Türkçe biliyordu. Kendisini göstermemizi istemedi, bizimle konuştu. Yayın bittikten sonra bana kimliğiyle birlikte bir yazı gösterdi. Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul almış. Türkiye’ye gitmek istediğini söyledi.

‘Üniversiteden kabul adım, Türkiye’de okuyacağım’ dedi. Evraklarına baktım, ‘Ben gazeteciyim, böyle bir kontağım yok’ dedim. Böyle bir durumla da karşılaştık” ifadelerini kullanmıştı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kızılay, haberin ardından sosyal medya hesabından, “Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları devletimizin ilgili güvenlik birimleri ile değerlendirildikten sonra yapılacaktır. İnönü Üniversitesi olarak konuyu yakından takip etmekteyiz” açıklaması yapmıştı. Bugün ise İnönü Üniversitesi Rektörlüğü imzasıyla resmi bir açıklama yapıldı.

Haberin ‘yanlış algılara sebebiyet vermemesi için’ bilgilendirme yapıldığının belirtildiği açıklamada üniversitedeki yabancı uyruklu kişilere ilişkin sayılar paylaşıldı.

“Sınavlar Afganistan’da dört merkezde yapıldı” 

Yurt dışından öğrenci kabülüne ilişkin sınavların Türkiye Maarif Vakfı ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığına işaret edilen açıklamada, 2021-2022 Eğitim – Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan’da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 ayrı merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu sınav merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat şehirleridir. Bu sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. Sınava giren Afganistan uyruklu öğrenci sayısı 384 olup sınav sonucuna göre yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105’tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64’tür” ifadelerine yer verildi.

“Bu sınavlar, şartları tutan bütün yabancı uyruklu öğrencilere açıktır” denilen açıklamada belge ve denklik işlemlerinde eksiklik olmaması durumunda kesin kayıt hakkının kazanılacağını söyledi.

“Yasadışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılır” 

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

  • Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri ve güvenlik araştırmaları ilgili devlet kurumları tarafından yapılmakta ve bu süreç üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır.
  • Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan sonraki süreçleri yakından takip edecektir.
  • Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER