A3 Haber

Kabil Havalimanı bölgesinde peş peşe patlamalar: Ölü ve yaralılar var

Kabil Havalimanı bölgesinde peş peşe patlamalar: Ölü ve yaralılar var

Kabil Havalimanı bölgesinde peş peşe patlamalar: Ölü ve yaralılar var
Ağustos 26
17:10 2021

Afganistan’ın başkenti Kabil’de peş peşe patlamalar yaşandı. Yapılan son açıklamalara göre patlamalarda en az 60 kişi yaşamını yitirdi. 140’dan fazla da yaralı var. Reuters haber ajansı Kabil Havaalanı’ndaki saldırıyı IŞİD’in üstlendiği bilgisini geçti.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de havaalanı yakınlarındaki 2 bombalı saldırının ardından, kentte yeni bir şiddetli patlama daha yaşandı.
Daha önce meydana gelen patlamalarda 60’tan fazla kişinin öldüğü ve bölgenin yakınında bulunan 100’den fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada da söz konusu patlama doğrulandı. Pentagon Sözcüsü John Kirby sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu an için ölü veya yaralı olup olmadığının bilinmediğini duyurdu. Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden’a da brifing verildiği belirtiliyor.

ABD’li yetkili intihar saldırısı dedi

Patlamaya ilişkin Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Yetkili, saldırıda ölenler olduğunu ancak hangi ülkelerden kaç kişinin hayatını kaybettiğinin henüz bilinmediğini belirtti.

ABD Büyükelçiliği vatandaşlarına derhal havalimanını terk etmeleri çağrısı yapmıştı. ABD Başkanı Joe Biden daha önce yaptığı açıklamada havalimanına IŞİD saldırısı olabileceğini ileri sürmüştü.

Dakika dakika gelişmeler şu şekilde:

Taliban Sözcüsü: Yabancı güçleri uyarmıştık 

Saat 23.45- Taliban Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim, Kabil Havaalanı’nda meydana gelen bombalı saldırılara ilişkin açıklamada bulundu.

Al Jazeera kanalına konuşan Naim, “Kabil Havaalanı’ndaki geniş çaplı toplanmanın neticeleri konusunda yabancı güçleri uyarmıştık” dedi.

Sözcü, “Uyarılar gelir gelmez Kabil Havaalanı çevresinde güvenlik önlemi aldık” ifadelerini kullandı.

Biden, bu gece Kabil Havalimanı’ndaki saldırılar hakkında ulusa seslenecek

Saat 22.57- Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın bu gece Kabil Havaalanı’nda düzenlenen bombalı saldırılar hakkında konuşma yapacağı bildirildi.

CENTCOM Komutanı: Saldırılarının devam etmesini bekliyoruz

Saat 22.08- ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Kenneth McKenzie, düzenlediği basın toplantısında, 12 ABD’li askeri personelin hayatını kaybettiği ve 15’inin yaralandığı bilgisini verdi.

McKenzie’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Kabil’deki tahliyeleri tamamlamaya devam ediyoruz.
  • Bizim değerlendirmemiz, Kabil’deki iki intihar saldırısının ardında IŞİD’in olduğu yönünde.
  • IŞİD militanları, Afganistan’daki güçlerimiz için gerçek bir tehdit oluşturuyor.
  • Afganistan’da halen yaklaşık 1000 Amerikan vatandaşının olduğu tahmin ediliyor.
  • Saldırılara rağmen Kabil Havaalanı’ndan tahliyeleri sürdüreceğiz.
  • Operasyonlarımız sürerken Kabil’deki kuvvetlerimizin ve tahliye edilenlerin güvenliğine odaklanıyoruz.
  • Bazı saldırılar engellendi ve Taliban’a hareketlerini kolaylaştıracak kadar bilgi veriyoruz.
  • Kabil’de ihtiyaç duyulan güçlerin sayısını değerlendiriyoruz, ancak tehditlere rağmen şu anda mevcut olan yeterli.
  • Saldırıların sorumlularını araştırıyoruz.
  • IŞİD’in Afganistan’da oluşturduğu tehdit çok ciddi ve saldırılarının devam etmesini bekliyoruz.
  • Taliban ile irtibat kurulması da dahil, IŞİD saldırısı beklentileriyle alakalı elimizden geleni yapıyoruz.

Dışişleri Bakanlığı: En güçlü şekilde kınıyoruz

Saat 21.49- Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kabil’de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, “Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BBC: Kabil’deki bombalı saldırılarda en az 60 kişi hayatını kaybetti, 140 kişi yaralandı

Saat 21.31- Üst düzey bir sağlık yetkilisi tarafından BBC’ye yapılan açıklamaya göre Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 60, yaralıların sayısının ise 140 olduğu bildirildi.

Yaşamını yitiren ABD askerlerinin sayısı 10’a yükseldi

Saat 21.19- Hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 10’a yükseldi.

ABD medyasında yer alan bilgiye göre Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ABD askeri sayısı 10’a yükseldi.

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili ise en az 10 Amerikan askerinin öldüğünü ifade etti.

Kabil’de bir patlama daha

Saat 21.05- Bugün iki patlamanın meydana geldiği Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir şiddetli patlama daha yaşandı.

ABD medyası: Kabil Havalimanı’ndaki patlamada 4 Amerikan askeri öldü.

Saat 20.26- Amerikan basınına konuşan ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kabil Havalimanındaki iki patlamada 4 ABD Deniz Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi.

Ayrıca görgü tanıkları patlamalarda havalimanına ulaşmaya çalışan birçok Afgan’ın da yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Taliban Sözcüsü, Batı’yı insaniyetsizlikle suçladı

Saat 20.18- Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Batı ülkelerinin, vatandaşları ile birlikte ülkeden yerli kalifiye uzmanları da tahliye ettiğini belirtti.

Mücahid, New York Times gazetesine açıklamasında, “Onlar, ülkemizin iç işlerine karışmamalı, insan kaynaklarını, doktorları, öğretmenleri, diğer gerekli insanları ülkeden çıkarmamalı. Bu insanlar Amerika’da bulaşıkçı veya aşçı olacak. Bu insanlık dışı” ifadesini kullandı.

Taliban’ın eski çevirmenler ile ABD için çalışan diğer Afganları takip etmediğini söyleyen Sözcü, bu insanların ülkelerinde hiçbir tehditle karşı karşıya olmadığını kaydetti.

Daha önce Mücahid, ABD’nin Afgan elitini ülkeden gitmeye teşvik etmemesi gerektiğini dile getirmişti.

Almanya tahliyelere devam edecek

Saat 19.40- Almanya Başbakanı Angela Merkel, “31 Ağustos’tan sonra da Afganistan’dan ayrılmak isteyenlere yardım etmeye çalışacağız” dedi.

NATO, Kabil’deki çifte bombalı saldırıyı kınadı

Saat 19.17-NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında düzenlenen bombalı saldırıları kınadı.

Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

Beyaz Saray alarma geçti

Saat 18.50- Patlamalarda ABD’lilerin de yaşamını yitirdiği haberleri gelirken, Başkan Biden günlük programını değiştirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, patlama haberinin ardından Biden’ın özel durumlarda toplanılan Durum Odası’na (Situation Room) geçtiğini, yerel saatle 11.30’da (TSİ 18.30) İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yapacağı görüşmenin ertelendiğini aktardı.

Görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin ise detay paylaşılmadı.

Ayrıca, Beyaz Saray Covid-19 ile Mücadele Ekibi’nin sabah düzenlenmesi planlanan basın toplantısı ertelendi.

Amerikan basını, Biden’ın eşi Jill Biden’ın 1 Eylül’de yapmayı planladığı bir seyahatin de ertelendiğini belirtti.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Saat 17.53- Politico’nun ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Kabil Havaalanı yakınındaki intihar saldırısını IŞİD üstlendi.

Taliban: Aralarında çocukların da olduğu 13 kişi yaşamını yitirdi

Saat 17.30- Reuters’e konuşan Taliban yetkilisi, “Kabil Havalimanı’nda yaşanan patlamada çocuklar da dahil olmak üzere 13 kişi yaşamını yitirdi” dedi. 

MSB: Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur

Saat 17.21- Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” ifadelerine yer verildi

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER