A3 Haber

Büyük Zafer’in 99’uncu yılı: Anadolu halkının emperyalist işgale karşı kazandığı zafer…

Büyük Zafer’in 99’uncu yılı: Anadolu halkının emperyalist işgale karşı kazandığı zafer…

Büyük Zafer’in 99’uncu yılı: Anadolu halkının emperyalist işgale karşı kazandığı zafer…
Ağustos 30
09:47 2021

30 Ağustos, emperyalizmin pençesinde kıvranan bir halkın, ayaklarının üstüne kalktığı gün. Yoksul Anadolu halkı ve bir grup devrimcinin kararlı mücadelesiyle kazanılmış bir zafer. Onların karşısında emperyalistler, emperyalist ülkelerin işbirlikçileri, saltanat ve hilafet yanlıları vardı. Kazanan halk oldu.

A3 Haber Merkezi | Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un 30 Ağustos 1922’de başarıyla sonuçlanmasının ardından emperyalizmin orduları İzmir’e kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Anadolu toprakları emperyalizmin işgalinden kurtulmuştur.

Aradan tam 99 yıl geçti.

99 yıl önce ne oldu?

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu’dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât olarak planlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran’da almış, hazırlıkları gizli yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Yoksul Anadolu halkı ve ordusu, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kararlı bir önderlik sayesinde topraklarını emperyalist işgalden kurtarmış, köhnemiş Osmanlı’nın küllerinden yeni bir cumhuriyet yaratmayı başarmıştır. Anadolu’daki kurtuluş hareketinin kazanımları, emperyalist sistemin ezilen halkları için güçlü bir moral etki yaratmış, emperyalizmin yenilmez olmadığı hissini güçlendirmiştir.

1926’dan beri bayram olarak kutlanıyor

30 Ağustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Atatürk’ün katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı. Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Atatürk, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.

Başkumandan Zaferi, 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmakta. 1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu’nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıldönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER