A3 Haber

Bi Dünya Tiyatro’nun çocuk ve gençlik oyunları okurlarıyla buluşmaya hazır

Bi Dünya Tiyatro’nun çocuk ve gençlik oyunları okurlarıyla buluşmaya hazır

Bi Dünya Tiyatro’nun çocuk ve gençlik oyunları okurlarıyla buluşmaya hazır
Eylül 06
15:23 2021

Pandemi başlarında, tüm yatırımların durma noktasına geldiği bir dönemde, profesyonel tiyatrocuların oluşturduğu ve sanata yatırım yaparak dikkatleri çeken Bi Dünya Tiyatro, eğitimde tiyatro sanatına dikkat çekiyor. Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu’nun eğitimli kalemleri tarafından hazırlanan Bi Dünya Tiyatro Yayınları, ilk serisi olan Çocuk ve Gençlik Oyunları’nı okuyucuyla buluşturuyor.

Bi Dünya Tiyatro Yayınları ile İstanbul Efe Akademi Yayınları işbirliği içinde basımı tamamlanan Çocuk ve Gençlik Oyunları serisinin amacı; nitelikli oyun metinlerini örgün eğitim alan öğrencilere, eğitmenlere, tiyatro topluluklarına ulaştırabilmek. Oyunlarla tiyatro açısından farkındalık bilincinin geliştirilmesi, iyi kurgulanmış ve pedagojik alt yapısı sağlam olan çocuk oyunu metinlerinin eksikliğinin giderilmesi amaçlanıyor. Oyunlar ayrıca eğitimcilerin ihtiyaç duyduğu sahne performansları için bir kaynak oluşturuluyor: Estetik anlatım diliyle, bilgiyi akılda kalıcı kılmayı ve öğrenme sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

Bi Dünya Tiyatro’nun Dernek Kurucu Başkanı Deniz Turhan Hotiç, “Oyun okumak, kitap okuma alışkanlığı olanlar için keyif ise alışkanlığı olmayanlar için çok daha büyük bir keyif olacaktır” diyerek tiyatronun işlevleri açısından oyun okumanın da önemli katkı sağlayacağını ifade ediyor. Hotiç, “Kitap okumak, ülkemizde roman ve öykü okumak ile sınırlı gibi algılanıyor. Oysa uygar toplumlarda eğitim sürecinden başlayan bir oyun okuma alışkanlığı vardır. Yoldan geçen birinin Shakespeare’den bir alıntı yapıyor olması şaşılacak bir durum değilken, ülkemizde Turgut Özakman, Aziz Nesin gibi nice ustanın aslında çok iyi birer oyun yazarı olduğunu bilmiyor olmak hatta oyun olduğu için oynanmasına denk gelinmediğinden esere ulaşmak akla gelmiyor” diyor.

Bi Dünya çatısı altında donanımlı yeni kalemler

Bi Dünya Tiyatro Yazarları arasında ödüllü pek çok oyun yazarı ismi yer alıyor: İnci Kalkan, Heval Çamlıbel Bayman, Melih Öztürk, Nur Banu Öztürel ve Deniz Turhan Hotiçbu ilk seriyi oluşturan yazarlar. Üç seri olarak hazırlanan diğer seri kitaplar ise Yetişkin Oyunları Serisi ve Edebiyat – Araştırmalar Serisi başlıkları altında yayınlanacak. Bu çalışmalarda, yukarıdaki isimlerin yanısıra, Güzin Yamaner, Yunus Emre Bozdoğan, Bilgetay Kaya, Buket Başaran Akkaya, Cenk Oral, Selvinaz Aydoğan Çetiner, Can Çelebi, Deniz Yıldırım Akova ve Burcu Başaran Yanger gibi pek çok önemli isim var.

“Reji defteri tutmak önemli bir gelenektir”

Prof. İlber Ortaylı’nın da, tiyatro oluşumları tarafından Reji Defteri’nin tutulması geleneğinden vazgeçilmemesi ve yaygınlaştırılmasına dikkat çektiği noktada Bi Dünya Tiyatro, ilk seri oyun kitaplarının içine Reji Notları tutulması için eklediği tablo, dünyada bir ilk. Başkan Deniz Turhan Hotiç, “Kitapların Giriş bölümünde yer alan bilgiler ışığı altında, oyunları sahnelemek isteyenlerin tutacakları notlar bize ulaştırıldığında, kendilerine, oyunun Reji Defteri’ni örnek teşkil etmesi açısından hazırlayıp hediye etmekten mutluluk duyacağız. Emek veri olarak kayıtlanmalıdır ki gelecek kuşaklar geçmişin bir kaynağı olarak tiyatro oyunlarından da yararlanabilmeye devam etsin” dedi.

Nur Banu Öztürel, tiyatronun gücüyle tarihsel bir aktarımın için “Geçmişini, köklerini doğru anladıkça varoluşunu sağlam temeller üzerine oturtabilen insan, tarihi, objektif bir bakış açısıyla yorumlayıp bugünkü aklıyla sağduyulu sonuçlar çıkardığında, yaşadığı coğrafyayı kendisi için kader olmaktan çıkarabilir. Aynı yanılgıların içine girerek yeniden-yeniden bedel ödediği döngüden kurtulabilir ve geleceğini sağlam temeller üzerinde yükseltebilir” dedi.

“Çağın ilacı tiyatrodur”

Melih Öztürk, teknoloji çağının çocuklarda sosyal iletişim eksikliğine dikkat çekerek, sorunların çözümü için tiyatroyu adres gösteriyor. “Ne yazık ki teknoloji çağı olumlu yönlerine rağmen çocuklardaki sosyal iletişimde eksiklikler olmasına yol açtı. Çocuklar artık sokakta oyun oynamıyor. Kitap okumuyor. Tiyatro oyunu okuyan neredeyse yok. Amacımız da işte bu: Oyun Oynamak. Ama bilgisayarda, telefonda değil. Sokakta, bahçede, parkta Tiyatro izlemek ve oyun okumak… Çocukların ve gençlerin ihtiyacı olan çok şey burada var” diyor.

İnci Kalkan da tiyatroyla daha iyi bir gelecek özlemini duyuruyor. “Çocuklarımıza bırakacağımız dünyanın savaşlardan, kavgadan, ötekileştirmeden uzak bir dünya olması gerekmektedir. O nedenle masal okumak, oyun kurmak, oyun okumak, oyun oynamak şarttır. Oyunun eğitimin bir parçası olması ve çocuğun fark etmeden (ezberlemeden) öğrenmesi amaç olmalıdır. Böylece barışçıl, mutlu ve bilgili insan yetişir. Yaşasın tiyatro, yaşasın: Oyun” diyor.

Yazar, oyuncu, tasarımcı ve farklı alanlardaki sanatçı üyeden oluşan dernek ayrıca ihtiyaç duyulması halinde tiyatro topluluklarına talep edilen çerçevede profesyonel sanatçılar tarafından tiyatro atölye desteği verebilecek.

Bi Dünya Tiyatro çocuk ve gençlik serisinin ilk 10 oyunu

1. Ya Muçi – Yoki Ya Hamak / Deniz Turhan Hotiç
2. Bugünkü Dersimiz / Deniz Turhan Hotiç
3. Dışlama Beni / Deniz Turhan Hotiç
4. Ye Beni Yeşil Yeşil / Deniz Turhan Hotiç
5. Neşeli Taşlar / İnci Kalkan
6. İstiklal Anıtı / Nur Banu Öztürel
7. Değirmendeki Hazine / Melih Öztürk
8. Sabun Krallığı / Heval Çamlıbel Bayman
9. Palko ve Atı / Heval Çamlıbel Bayman
10. Arılar Nereye Gitti / Melih Öztürk

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER