A3 Haber

İstanbul’da suya yüzde 15.62 oranında zam yapıldı

İstanbul’da suya yüzde 15.62 oranında zam yapıldı

İstanbul’da suya yüzde 15.62 oranında zam yapıldı
Eylül 07
21:21 2021

İstanbul’da suya yüzde 15,62 oranında zam yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) yüzde 39’luk zam teklifini revize ederek, yüzde 15,62 olarak kabul etti. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “Yapılan, hesaplara uymayan bir artış. Bu karar, bizim yatırımlarımızı bir miktar daha öteleyecek” dedi.

İBB Meclisi’nin bugünkü toplantısında, İSKİ’nin artan maliyetler ve yapmak istediği yatırımlar gerekçesiyle istediği yüzde 39’luk zam teklifi görüşüldü.

Toplantıda bir sunum yapan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, su zammı taleplerinin nedeni olarak İstanbul’un artan nüfusu ve altyapı ihtiyacı, akaryakıt ve personel giderlerinin artmasını gösterdi. Mermutlu sunumunda ayrıca İSKİ’nin devam eden ve planlama aşamasında olan projeler hakkında bilgiler verdi. Mermutlu, “İstanbul’da 1 metreküpü 4,81 lira olarak uygulanan konut su birim fiyatları, ücretsiz olarak verilen İnsani Tüketim Amaçlı su miktarı düşüldüğünde 3,85 lira olarak faturalara yansıyor. Bu rakam, İSKİ’nin 2014 yılı mart ayında uyguladığı su birim fiyatı seviyesine denk geliyor. İSKİ’nin yaptığı detaylı bütçe çalışmasına göre; su birim maliyetlerinin karşılanabilmesi için fiyatlarda yüzde 39’luk bir artış yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İBB Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı da “Daha önce İBB Meclisi’nden geçen 4 milyar liralık borçlanma bu yatırımlarla ilgili değil. İSKİ, kurum olarak ekonomik gerçeklere ve yatırım miktarına uygun bir denk bütçe hazırlamak zorunda. Su zammını, çok istediğimiz için değil, ülkemizde çok ciddi enflasyon artışı nedeniyle, İSKİ’nin maliyetlerindeki parametrelerin ciddi artışından dolayı, mecbur olduğumuz için yapmak zorundayız” dedi.

AKP Grubu da açıklanan enflasyon rakamlarını dikkate alarak yüzde 15,62’lik zam teklifi önerdiğini açıkladı. Teklif, Meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. Buna göre, İstanbul’da 1. kademe suyun metreküp fiyatı 5.56 lira, 2. kademe fiyatı 8.35 lira, işyeri su fiyatı 14,95 lira, köy su fiyatı ise 1.39 lira oldu.

İBB Meclisi’nin su zammını onaylamasının ardından ANKA Haber Ajansı’na konuşan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, yapılan hesaplara uymayan bir artış olduğunu belirtti. Mermutlu “Artış gerçekleşti hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bu, bizim yaptığımız hesaplara uymayan bir artış. Biz bizzat İSKİ’nin girdilerine gelen zamları ortaya koyduk. Ama burada tüketici bir fiyat üzerinden bir artış yapıldı. Yarısından daha az bir artış oldu. Bu karar, bizim yatırımlarımızı bir miktar daha öteleyecek” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER