Lübnan’da çatışmaların ardından ulusal yas ilan edildi

Lübnan’da dün Åžii Hizbullah ve Emel hareketlerinin protesto gösterisine keskin niÅŸancılarca açılan ateÅŸ sonrası çıkan çatışmalarda 6 kiÅŸi öldü. Ülkede ulusal yas ilen edilirken iç savaÅŸ döneminin anıları canlandı.
Lübnan’ın baÅŸkenti Beyrut’ta dün altı kiÅŸinin ölümüne ve 32 kiÅŸinin yaralanmasına yol açan silahlı çatışma sonrası bugün için ülkede ulusal yas ilan edildi.
İran destekli Åžii Hizbullah ve Emel hareketleri, geçen yıl AÄŸustos ayında Beyrut limanında gerçekleÅŸen patlamaylailgili soruÅŸturmayı yürüten yargıç Tarık Bitar’ı protesto için PerÅŸembe günü sokaÄŸa çıkmış ve üzerlerine keskin niÅŸancılar tarafından ateÅŸ açılması üzerine çatışmalar yaÅŸanmıştı.
Olay yerinin bitişiğindeki Hristiyan mahallesinde çatılardan göstericilerin üzerine ateş açıldığı, bunun üzerine Hizbullah ve Emel tarafından çok sayıda silahlı kişinin olay yerine akın ederek Kalaşnikof ve bazukalarla saldırıya karşılık verdiği bildiriliyor. Bölgeye tanklar göndererek abluka altına alan Lübnan ordusu, olaylarla ilgili iki taraftan biri Suriyeli toplam dokuz kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Avn: Bu sayfayı kapatmıştık
Adalet Sarayı yakınında saatler süren çatışmalar 1975-1990 yılları arasında yaÅŸanan kanlı iç savaşın anılarını canlandırdı. DW Türkçe’de yer alan habere göre, CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn, televizyondan halka seslenerek halkı itidale çağırdı, “Tarihimizin en karanlık sayfasını kapatıp geride bırakmak konusunda hepimiz mutabık kalmıştık. Silahların diline geri dönülmesi kabul edilemez” dedi. Kendisi Hristiyan olan ama Hizbullah’ın müttefiki olarak bilinen Avn, Cuma günü için ulusal yas ilan etti.
Hizbullah ve Emel, olaydan Hristyan Lübnan Güçleri Partisini sorumlu tutarken parti bu suçlamayı reddetti.
Emel hareketi, ölenlerden üçünün kendi üyesi olduğunu belirtirken Lübnan Hizbullahı kendi mensubu iki erkek ve bir kadının cenazesinin Cuma günü defnedileceğini açıkladı.
Beyrut Limanı’nda geçen yıl AÄŸustos ayında yaÅŸanan ve 200 kiÅŸinin ölümüne yol açan patlama ile ilgili yürütülen soruÅŸturma ülkeyi ikiye bölmüştü. Hizbullah ve Emel hareketleri, soruÅŸturmayı yürütmekle görevlendirilen yargıç Tarık Bitar’ın Hizbullah’a yakın kiÅŸilerin ifadesini almak istemesi üzerine bunun siyasi bir adım olduÄŸu suçlamasıyla Bitar’ın istifasını talep etmiÅŸti.
ABD ve Fransa’dan “yargı bağımsızlığı” vurgusu
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Joanna Wronecka tüm tarafları “Halkın yararı için yargı bağımsızlığını desteklemeye” çağırırken, Fransa da yargının bağımsız ve tarafsız bir ÅŸekilde çalışabilmesi gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da benzer bir mesaj vererek, “Yargıçların ÅŸiddetten, tehditlerden, Hizbullahınkiler dahil olmak üzere gözdağından uzak çalışabilmeleri gerekir” dedi. Hizbullah, ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.