A3 Haber

Pentagon: IŞİD altı ay içerisinde ABD’ye saldıracak kapasiteye ulaşabilir

Pentagon: IŞİD altı ay içerisinde ABD’ye saldıracak kapasiteye ulaşabilir

Pentagon: IŞİD altı ay içerisinde ABD’ye saldıracak kapasiteye ulaşabilir
Ekim 27
08:52 2021

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Savunma Politikaları Müsteşarı Colin Kahl, Kongre’ye verdiği brifingde ABD istihbarat topluluğunun Afganistan’daki IŞİD ve Kaide’yle ilgili tahminini paylaştı.

Reuters’in haberine göre, ABD Savunma Politikaları Müsteşarı Colin Kahl, ABD istihbarat servislerinin “IŞİD-Horasan altı ay gibi kısa bir süre içinde ABD’ye saldırma kabiliyetine sahip olabileceği gibi bunu yapmaya da niyetli olduğu” tahmininde bulunduklarını söyledi.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nu bilgilendiren Kahl, IŞİD Horasan’ın ABD gibi ülkelere saldırma kapasitesine 6-12 ay içinde ulaşabileceğini söyledi.

Pentagon yetkilisi, ABD’nin çekilmesi sonrası Taliban’ın IŞİD-Horasan’la mücadeleye ilgi duyduğunu, fakat bu yöndeki potansiyelinin henüz belirlenmesi gerektiğini de belirtti: “Bizim değerlendirmemize göre Taliban ile IŞİD-H ölümüne düşmanlar. Dolayısıyla Taliban’ın IŞİD-H’nın peşine düşme motivasyonu yüksek. Bence burada, iradeyle ilgili bir sorun yok. Bunu yapma kabiliyetleri var mı, zamanla belli olacak. Fakat böyle bir niyet sergilediklerini düşünüyoruz.”

“El Kaide’nin ABD’ye saldırma kapasitesine ulaşması bir-iki yıl alabilir”

IŞİD-H’nın militan sayısıyla ilgili birkaç bin tahmininde bulunan Savunma Bakanlığı Müsteşarı, ABD’nin 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan’ı işgalinin nedeni olan Kaide’nin Taliban’la bağları dolayısıyla daha karmaşık bir sorun teşkil ettiğini belirtti. ‘Kaide’nin Afganistan’ın ötesine, ABD’ye saldırı düzenleme kabiliyetini yeniden toparlamasının bir-iki yıl alacağı’ öngörüsünü paylaştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER