A3 Haber

Erdoğan: Türkiye’nin Aksakalı olarak Binali Yıldırım’ı atadık

Erdoğan: Türkiye’nin Aksakalı olarak Binali Yıldırım’ı atadık

Erdoğan: Türkiye’nin Aksakalı olarak Binali Yıldırım’ı atadık
Kasım 12
18:08 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski başbakan Binali Yıldırım’ı “Türkiye’nin aksakalı” olarak atadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Binali Yıldırım’ı Aksakallar Konseyi’ne “Türkiye’nin Aksakalı” olarak atadıklarını söyledi. Ticaret ve karşılıklı yatırımların artılmasını isteyen Erdoğan, “Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Bu maksatla Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi’nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Transit geçiş belgelerini artık gündemimizden çıkarmalı, gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalı, geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz. Bu doğrultuda, Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’nı bir an önce imzalamalıyız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan adı Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada’da düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi’ne tekneyle gitti. Erdoğan’a Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev de eşlik etti.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

  • Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı’dır.
  • Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı’yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz.
  • Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı, Türk Dünyası olarak aramızdaki ebedi ve ezeli kardeşliğin yeni bir nişanesi olarak değerlendiriyoruz.
  • Aksakalımız olarak da Binali Yıldırım Beyi bu konuda teklif ettik, kabul gördü ve Türkiye’nin aksakalı olarak buradaki hizmetlerini sürdürecek.
  • Kimse Türk Devletleri Teşkilatından rahatsız olmamalı, kadim tarihi ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının parçası olmaya çalışmalıdır.
  • Türk Konseyi olarak Afrika’ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız.

Aksakal ne demek? 

Aksakal terimi TDK’de bir meslekte yaşça, kıdemce ileride ve yetenek bakımından üstün niteliğe sahip olan kimse, duayen gibi anlamlar taşıyor.

Bununla birlikte, Aksakal, Türkiye dışındaki Türk ülkelerinde bilge kişi, insanlara yol gösteren, bilgelik ve hikmet sahibi kimse anlamının ötesinde bir siyasi figür olarak da dikkat çekiyor. Türk Konseyi’nin bünyesinde de bu yüzden daimi danışma organı olan Aksakallar Meclisi oluşturuldu ve her ülkenin bu yapıda bir kişi ile temsil edilmesi kararlaştırıldı.

Köyün veya mahallenin aksakalı, o yörenin temsilcisi, bunların birleşimi, kasabanın ya da şehrin temsilcisi olur. Sonuçta ülkenin bir lider aksakalı olur ve oluşumun siyasi yapı nezdinde itibarları olduğu gibi bazen gidişata yönelik yönetime müdahale edip kanaat ifade edebilen konumları da söz konusudur.

Yılda iki defa farklı üye ülkelerin şehirlerinde toplanan Aksakallar Meclisi Konsey’in en üst mercii olan Devlet Başkanları toplantılarına tavsiye niteliğinde öneriler hazırlar.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER